• Nieuws
  • Van bierviltje tot boek, film en fietsroute

Van bierviltje tot boek, film en fietsroute

Heb je het opgemerkt, de mooie borden lang de weg in Peelo en Marsdijk? Het is de route van de oude boermarke Peelo, die vanaf nu weer gefietst kan worden. De borden vertellen iets over het oude Peelo. De fietsroute is onderdeel van een groter project. Naast de route is er een boek en een film over de geschiedenis van de boermarke Peelo. Wijkreporter Christine Eggens ging met maakster Tjitske Woud - van Bon in gesprek, reporter Alex Kempers maakte de foto's. 
 

Fotoboeken op zolder

Tjitske vertelt graag over het hele project. Het was Boele Geerts die vijf jaar geleden het idee kreeg om de geschiedenis van de boermarke Peelo vast te leggen. Bij wijze van spreken begint zoiets op een bierviltje. Al gauw kwam Tjitske erbij om te helpen. Met zijn tweeën ging het sneller. Maar het was nog niet zo makkelijk allemaal. Er kwam in de vijf jaar dat ze het boek samen schreven, steeds meer informatie bij. De informatie kwam voornamelijk van de oud inwoners van Peelo zelf. Bijvoorbeeld uit oude fotoboeken op zolders van ouders en grootouders. Daarnaast werd er informatie opgevraagd bij het kadaster en het Drents archief. Tjitske en Boele vonden het met al deze info zonde om het bij alleen een boek te houden. Al snel waren de ideeën voor de film en fietsroute geboren! Tijdens het maken van het boek, de fietsroute en de film, ontstond er de behoefte aan een reünie van oud inwoners van Peelo. Het werd een groep van 175 mensen die bij café Hingstman in Zeijen samen kwam.

 

Fietsroute

De routekaart van de fietsroute is te halen bij VVV Assen, 't Markehuus in Peelo en bij de Dissel in Marsdijk. Aan de hand van de routebeschrijving, routekaart en de bewegwijzering van de kleine blauwe pijltjes kan men de route zelf fietsen of lopen. De fietsroute is 16 kilometer lang. Op 27 augustus kun je bij de wijkmarkt Peelo ook een kraampje van Oud Peelo vinden met informatie over route. 

 

Boek en film 

Het boek van Peelo is te koop in de winkelcentra Marsdijk, Peelo, Nobellaan en centrum Assen. Ook ligt het in de bibliotheek van Assen. Benieuwd naar de film? Je kunt 'm hier bekijken. Op deze website vind je tevens de route en meer informatie.  

Foto's

Alex Kempers
Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Elkaar ontmoeten bij de Omloop

Elkaar ontmoeten bij de Omloop

Op woensdag 10 en donderdag 11 mei werden er twee heuse ontmoetingsmiddagen gehouden op het pleintje in d...
Lees verder
Het Zitje van de Pelikaanstaete

Het Zitje van de Pelikaanstaete

De Pelikaanstaete heeft er een nieuwe zitplek bij! Een mooi initiatief van buurtbewoonster Fina. In samen...
Lees verder
Wat zou jij doen als je voor één dag burgemeester of wethouder mocht zijn? (Filmpje!)

Wat zou jij doen als je voor één dag burgemeester of wethouder mocht zijn? (Filmpje!)

Inwoners uit Marsdijk opgelet! Heb jij altijd al eens burgemeester of wethouder willen zijn? En beslissin...
Lees verder