• Nieuws
  • Terugblik Bespaarmarkt Peelo

Terugblik Bespaarmarkt Peelo

Afgelopen zaterdag was de tweede Bespaarmarkt in 't Markehuus in Peelo. De eerste bijeenkomst was op donderdag 12 oktober. Tijdens deze markt stonden verschillende organisaties zoals Vaart Welzijn, Asser Energieloket en het Duurzaamheidscentrum klaar om tips te geven over besparen en verduurzaming. Wijkreporter Lisa Borchers nam zaterdag een kijkje bij de markt en schreef onderstaand verslag. 

 

Werkplein

Het was nog rustig toen ik aankwam bij de bespaarmarkt in 't Markehuus. Ik moest even goed rond kijken waar precies in het gebouw de markt werd gehouden. Er stonden verschillende kraampjes op de markt. Het eerste kraampje was die van het Werkplein.  De medewerkers van het Werkplein vertelde dat mensen vaak een nare associatie hebben als ze aan het Werkplein denken. Maar ze zijn er juist om mensen te helpen. De meeste mensen weten niet dat er ook andere potjes zijn naast energietoeslag. Ze zijn niet alleen voor bijvoorbeeld een uitkering maar ook om mensen uit de problemen te houden of misschien er juist wel uit te helpen.

 

Duurzaamheidscentrum

In het kraampje ernaast, stonden twee vrolijke dames met een kraam vol plantjes. Hun doel is om Assen groener te maken. De meeste plantjes waren kruiden. Door ze zelf te kweken hoef je niet steeds losse potjes in de supermarkt te kopen en kan je geld besparen. De mensen uit de buurt kunnen zelfs onderling de kruiden uitwisselen. Het houden van kruidenplantjes is goed te doen, hiervoor hoef je geen groene vingers te hebben.  Op mijn vraag of dit allemaal wel zo besparend is, kreeg ik een heel mooi antwoord. Namelijk het volgende: Mensen kunnen subsidie krijgen voor het aanschaffen van een regenton om regenwater in op te vangen. Ook kan je een emmer neerzetten tijdens het douchen en dit water gebruiken om de planten water te geven. Wel alleen schoon water, niet tijdens het gebruik van shampoo of andere zeepproducten het water opvangen. Je kunt zelfs tuingereedschap lenen op verschillende punten in Assen, ook in 't Markehuus.'

 

Energieloket

Gemeente Assen en Actium stonden er ook met een kraampje. Met de energiecoaches kun je een afspraak maken voor een bezoek. Ze komen dan met advies hoe je op je energieverbruik kunt besparen.

 

Regiobank

Ook was de Regiobank aanwezig met een stand. Ze zijn nieuw en willen meer bekendheid in de regio. Voor de Regiobank is persoonlijke service heel belangrijk. Je kunt bij de bank een afspraak maken om samen te kijken waarop je kunt besparen. De bank kan dan kijken of ze kunnen helpen met de mogelijkheid van een lening voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

 

Ik heb in ieder geval genoeg inspiratie opgedaan voor het besparen en verduurzamen van mijn huis. 

Foto's

Arjan Poel
Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Doorhappen en Doortrappen

Doorhappen en Doortrappen

Fiets je mee? Op 11 juni organiseert Doortrappen in Drenthe een fietstour.
Lees verder
Ecologisch wijkonderzoek

Ecologisch wijkonderzoek

Vanaf deze week gaan onderzoekers van Ecogroen op zoek naar vleermuizen en gierzwaluwen in de wijken Lari...
Lees verder
Start vernieuwing speeltuin Mozartplaats

Start vernieuwing speeltuin Mozartplaats

Zoals jullie weten gaat de gemeente de speeltuin aan de Mozartplaats vernieuwen. Er is een ontwerp gemaak...
Lees verder