“Erger je niet maar verwonder je alleen”. Denkende aan deze woorden ruimen Akke Amsing en haar man zwerfafval op in hun wijk Pittelo. Zo’n drie keer in de week loopt Akke met een grijper en plastic zak, soms iedere dag. Akke: “Ik wil wonen in een schone wijk. Ik kan me wel gaan ergeren aan mensen die afval achterlaten maar hen kan ik niet veranderen. Ik kan alleen mezelf sturen, dus is het verstandig om dan gewoon maar dat afval op te ruimen.”
Zwerfafval opruimen heeft nog meer voordelen: Akke: “Ik loop en dat is gezond. Ook werkt het als een soort mindfulness: ik word er rustig van. En ik kom snel in contact met mensen, die ik niet ken. Daar houd ik van. Dat geeft me ook weer energie. Mensen reageren positief als ze me zien lopen of steken een duimpje op. We leven in deze samenleving best allemaal achter een deur. Met zwerfafval oprapen verandert dat een beetje.”
“Het is prettig als anderen positief reageren. Ik moedig hen wel eens aan door te zeggen dat het helemaal niet moeilijk is en iedereen het kan. Want samen onze wijk schoon houden, daar gaat het om.”
Akke werkte tot haar 61e jaar in het onderwijs en is vanaf 2019 meer afval gaan opruimen. ‘Een half uurtje, drie kwartier, dan is het ook wel weer genoeg. In de wijk zijn er sowieso vijf mensen die vrijwillig zwerfafval rapen. Jan Nusteleijn en Marja Jilderda zijn een bekend stel die dat al jaren doen. We hebben wel eens contact met hen en stemmen dan af wie waar afval ophaalt. De Maasstraat naar de Europaweg, richting de bushokjes en dan via De Lariks weer terug, is voor mijn man een goed route."
De gemeente steunt bewoners die afval opruimen. Iedereen die zwerfafval inzamelt, kan een grijper lenen. Akke: “We hebben een goede samenwerking met de gemeente. Het verzamelde afval mogen we in of naast de hondenpoepafvalbak plaatsen. Zij halen het weer op. Onze contactpersoon is Paul Bouwman van Mijn Buurt Assen. Met hem hebben diegenen die afval opruimen contact.”
Wil je ook zwerfafval opruimen? Meld je dan aan bij www.mijnbuurtassen.nl/contact.