Peelo Kleurt!

Zaterdag 11 februari was het feest in ’t Markehuus in Peelo. De eerste editie van het festival ‘Peelo Kleurt!’ werd gehouden! Dit is een festival waar bewoners en groepen uit de wijk hun eigen creativiteit en cultuur presenteren. Er was van alles te beleven. Onze wijkreporter Christine nam een kijkje.

 

“Om 12 uur gaat het festival van start. In de ochtend zijn de vrijwilligers druk bezig geweest met het opbouwen. Er zijn al wat mensen eerder gekomen. Zij kunnen al genieten van heerlijk Indisch eten, gemaakt door Toos en Wanda. In de ontmoetingsruimte maak ik kennis met Palestijnse, Syrische en Libanese hapjes. De opbrengst is voor voedselpakketten in Gaza. Tijdens de opening hoor ik dat het festival binnen vier maanden neergezet is. Het doel is om via kunst en cultuur ontmoetingen en vriendschappen te realiseren

 

Dansen en zingen

In de grote zaal danst de Linedance-club de sterren van de hemel. Ik hoor country muziek, waar fanatiek op gedanst wordt. Het lijkt zo makkelijk, maar doe het maar eens na! Veel bezoekers durven zich toch aan de dans te wagen. In de blauwe zaal word ondertussen nog meer gedanst tijdens de workshop van werelddans Trianthella en wordt er gezongen door de Golden Assies. Dit Asser koor oefent ook in ‘t Markehuus op vrijdagochtend. Wie wil kan zo meezingen, er is nog plek. Dit jaar bestaan ze al tien jaar.

 

Carnaval en geschiedenis

Nog meer feest in de blauwe zaal met de Narren van Pitlo! De Carnavalsvereniging is aanwezig met een aantal leden en Prins Carnaval. De Prins vertelt mij dat hij aanstaande vrijdag de stadssleutel op het stadhuis ophaalt voor de start van het carnavalsweekend. Het worden drukke dagen voor de raad van elf! In de groene zaal speelt er ondertussen een film over oud Peelo. Tjitske Woud en Boele Geerts vertellen ondertussen over het boek. Prachtige oude beelden over het ontstaan van Peelo en de oude boerderijen. Daarnaast is er een expositie van de schildersgroep ‘de losse Pols’.  Zij komen iedere maandagmiddag samen in ‘t Markehuus. In deze zaal worden ook omslagdoeken gehaakt door Riet Schuurman. Daarnaast werd er percussie gespeeld met onder andere een tongdrum en een tongpan. Ik kom ogen en oren tekort!

 

Een rustgevend moment

Op naar de roze ruimte, die is omgetoverd tot yin yoga zaal. Voordat ik een letter op papier kan zetten over deze activiteit, lig ik al op het matje. Ik moet niet schrijven, maar voelen, hoor ik. En dat heb ik ervaren. Als een herboren mens kom ik van de mat. Eigenlijk zou je het zelf moeten proberen. Het is een mooie manier om de drukte uit je hoofd te bannen. Hierna ga ik langs de gele kamer, waar ik Peter Scheerhoorn tegenkom. Hij maakt mooie foto's van de Toeratjastam op Sulawesi. Er liggen prachtige fotoboeken van de verschillende reizen die hij heeft gemaakt. Ook zijn er mooie foto's van de knapzakroutes. Deze routes kun je zelf ook lopen.

 

Breien en afscheid nemen

Als laatst ben ik bij de haak- en breiclub beland. Deze club bestaat al zeven jaar in ‘t Markehuus op maandagochtend. Onder het genot van een kopje koffie kun je gezellig iets moois breien. Na al het dansen en feesten doe ik een drankje bij de bar. Zoals in de toespraak al werd gezegd, ontmoet mensen en maak vrienden. En dat heb ik gedaan! Ik hoop dat dit snel nog eens wordt georganiseerd in Peelo, of één van de andere wijken. Ik heb genoten.”

Foto's

Johan Boetes
Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Sloopfeest Zilverschoonflats

Sloopfeest Zilverschoonflats

Op 10 juni om 10.00 uur staat er iets te gebeuren in de Zilverschoonstraat. De stoep staat vol met mensen...
Lees verder
Jaarrapportage 2023

Jaarrapportage 2023

Met plezier presenteren we het jaarverslag van Mijn Buurt Assen over 2023. Het jaar waarin de samenwerkin...
Lees verder
Ontdek Kloosterakker tijdens de informatiedag!

Ontdek Kloosterakker tijdens de informatiedag!

Op zaterdag 6 juli wordt er een informatiedag gehouden in Kloosterakker voor bewoners en geïnteresseerden...
Lees verder