• Nieuws
  • Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Met je step over een crossbaan, met een skateboard, een echte crossfiets, of met je rolstoel! Op de nieuwe pumptrack in Assen Oost kan het allemaal. Afgelopen vrijdag opende wethouder Bob Bergsma (D66) de nieuwe pumptrackbaan. Zijn belangrijkste boodschap: de pumptrack is een sociale ontmoetingsplaats voor jong én oud, een mooie stimulans om in beweging te komen.

 

‘Doe hem niet na’

Met een sprong door een lint verrichte Sem Dijk, Nederlands Kampioen Pumptrack, de openingshandeling. ‘Doe hem vooral niet na’, had Bergsma aan het einde van zijn toespraak nog geroepen. Want de kunsten die Sem liet zien waren spectaculair. Na zijn rondjes doken tientallen kinderen de baan op met hun fietsen, steps en skateboards. Ze lieten zien dat dit echt een sport is voor iedereen.

 

Ideale plek in Assen Oost

De pumptrack in Assen Oost is de eerste in Noord Nederland. De baan heeft een lengte van 190 meter. Speciaal voor de kleintjes is er een kleine baan, die ook geschikt is voor de rolstoel. De baan ligt op Landgoed Valkenstijn. Naast de buurtschuur, de hondenspeelplaats, het voetbalveldje, de speeltuin en de buurtmoestuin. Volgens Jort van Straten van Vaart Welzijn is het de ideale plek in Assen Oost: “Alle scholen in de wijk liggen hier vlakbij. Het is mooi dat de scholen al hebben aangegeven dat ze graag gebruik maken van de pumptrack. Hoe ze dat willen doen, daar hebben ze zelf de regie in.”  

 

Buurtinitiatief Mijn Buurt Assen

Het idee van een pumptrack kwam van twee buurtbewoners. Met opgroeiende kinderen zagen ze dat er in Assen Oost weinig plekken zijn waar kinderen kunnen spelen. Terwijl er tegelijkertijd wel steeds meer nieuwbouw plaatsvindt. Ze sloegen de handen ineen en dienden een voorstel voor een pumptrack in bij Mijn Buurt Assen. Op vakantie in Frankrijk hadden ze voor het eerst een pumptrack gezien. “De kinderen vermaakten zich de hele dag op de baan. Ze kregen er geen genoeg van, hoeveel rondjes ze ook reden”, aldus een van de initiatiefneemsters. Dat de pumptrack ook in Assen Oost aanslaat, blijkt wel uit de vele kinderen die al weken vóór de opening hun kunsten vertoonden op de baan.

 

Voor iedereen

In samenspraak met bewoners uit de wijk werd gekozen voor Landgoed Valkenstijn als de ideale locatie. Stichting Landgoed Valkenstijn stelde hiervoor wel een aantal voorwaarden. Een daarvan was dat het asfalt van de pumptrack niet te veel mocht domineren. Als oplossing zijn tussen de banen groene stroken aangelegd waar bloemen ingezaaid zijn. Daarnaast mocht er ook geen overkapping komen, om zo hangjongeren te weren. En het belangrijkste: De baan moet voor iedereen zijn. Jort: “Om ervoor te zorgen dat iedereen de baan kan gebruiken, kunnen kinderen die zelf geen fiets, step of helm hebben, deze lenen. De spullen zijn te leen bij de buurtschuur.” Wil je zelf crossen? Lees dan vooraf goed de spelregels op het bord naast de baan en bekijk het filmpje van Sem Dijk. 

 

Tekst door wijkreporter Ageda Venema

Foto's

Ineke Heijting
Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

De schop gaat binnenkort in de grond! De speeltuin aan de Mozartplaats wordt aangepakt.
Lees verder
De 4 mijl Routes van Assen

De 4 mijl Routes van Assen

Op vrijdag 5 april is de feestelijke opening van de maar liefst zes 4 Mijl wijkroutes van Assen. Er zijn ...
Lees verder
Opruimmiddag Kloosterveste

Opruimmiddag Kloosterveste

Op 17 april organiseert de winkeliersvereniging in samenwerking met Mijn Buurt Assen een opruimmiddag in ...
Lees verder