NK Tegelwippen

Ook dit jaar gaan we als gemeente de strijd aan en doen we mee aan het NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Dit is dé wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor planten. Zo zorgen we samen voor meer verkoeling, waterberging en leefgebied voor dieren in de stad.

 

Duurzaamheidscentrum

Vanuit het Duurzaamheidscentrum zetten we een aantal acties op. Denk aan een gratis tegel inleverservice voor bewoners bij Bork recycling. Ook wordt er een winactie opgezet waarmee bewoners een cadeaubon kunnen winnen om inheemse planten of zaden voor hun eigen tuin te kopen. Bovendien gaan leerlingen van Terra actief langs de deuren om bij bewoners stenen te vervangen door planten.

 

Help je mee?

Help ons om alle gewipte tegels aan te melden en de groenste stad van het noorden te blijven! Heb je bijvoorbeeld contact met bewoners/organisaties in de wijk die tegels vervangen voor groen? Vraag ze dan om de verwijderde verharding aan te melden (of doe het samen met ze).

 

Hoe meld ik verwijderde tegels of verharding aan?

Zodra voor een project tegels worden gewipt en vervangen door groen meld je ze eenvoudig aan op de website van het NK Tegelwippen. Aanmelden kan via nk-tegelwippen.nl tussen 21 maart en 31 oktober 2024. Je hebt enkel een foto van de situatie ‘voor’ en ‘na’ nodig en het aantal tegels of m2; er gaan 11 tegels van 30x30 cm in 1 m2.

 

Handig om te weten:

  • Wanneer beton of asfalt wordt verwijderd en vervangen door planten telt dit ook mee. We rekenen alle dichte verharding (ZOAB – zeer open asfaltbeton – telt niet).
    • Denk aan het realiseren van groene parkeerplaatsen
  • Van halfverharding (grind of grasbetontegels) naar planten telt ook, maar dan voor de helft van het aantal m2. Vervang je tegels door halfverharding? Dan telt dit ook voor de helft.
  • Alle projecten tellen mee, zowel in de openbare ruimte als op particuliere grond.

 

Heb je vragen over het NK Tegelwippen, dan mag je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

De 4 mijl Routes van Assen

De 4 mijl Routes van Assen

Op vrijdag 5 april is de feestelijke opening van de maar liefst zes 4 Mijl wijkroutes van Assen. Er zijn ...
Lees verder
Opruimmiddag Kloosterveste

Opruimmiddag Kloosterveste

Op 17 april organiseert de winkeliersvereniging in samenwerking met Mijn Buurt Assen een opruimmiddag in ...
Lees verder
Stadsplek spelen en sporten Esakkerweg

Stadsplek spelen en sporten Esakkerweg

In september 2023 hebben we de inwoners van Peelo noordoost uitgenodigd voor een bijeenkomst over BOSS. W...
Lees verder