• Nieuws
  • Bewoners maken speel- en ontmoetingsplek in het Juniperusplantsoen

Bewoners maken speel- en ontmoetingsplek in het Juniperusplantsoen

Assen-Zuid heeft er sinds kort een nieuwe speel- en ontmoetingsplek bij! Buurtbewoners hebben zelf een projectplan gemaakt en geld ingezameld om deze nieuwe plek te realiseren. Wat komt daarbij kijken? We spraken met twee initiatiefnemers, Tessa Groothuis en Erik Visscher. 

 

Toen Tessa Groothuis in 2019 met partner en twee kleine kinderen verhuisde van Kloosterveen naar de Beilerstraat in Assen-Zuid, was dat een wereld van verschil. “In Kloosterveen had je op iedere straathoek wel een speelhuisje of speelplek. Hier had je helemaal geen speel- en ontmoetingsmogelijkheden. Dat moet echt anders”, vertelt Tessa. Op burendag bleek dat meerdere bewoners er zo over dachten. Reden voor Tessa om contact met ons op te nemen.  

 

Van idee naar projectplan

Tessa kwam in contact met wijkcoördinator Lubbo Sap. Inmiddels waren ook buurtbewoners Erik Visscher, Jasmijn Teunissen en Nienke Kiers aangesloten en vormden ze samen een bewonersgroep. Via een groepsapp hielden ze contact met andere buurtbewoners. Samen met ons organiseerden ze een buurtschouw om te kijken welke locatie geschikt is voor een speel- en ontmoetingsplek. Het grasveld aan het Juniperusplantsoen bleek een goede locatie! De bewonersgroep heeft vervolgens een projectplan geschreven en liet een ontwerp maken voor een speelplek. Wij gaven de toestemming voor de ontwikkeling van een speelplek en ondersteunde de bewonersgroep bij het juridische proces.

 

‘Wat voor elkaar willen doen’

Om geld op te halen voor hun plan, richtten ze in 2021 de Stichting ‘Ontmoeten en spelen Assen-Zuid’ op. Erik: “Bij veel fondsen kun je alleen met een stichting fondsen werven. Naast donaties en geld uit fondsen, haalden we via een eigen crowdfundactie een kleine 3.000 euro op. Een ander effect daarvan was dat nog meer inwoners enthousiast werden. Kinderen gingen onder meer armbandjes verkopen en leerden elkaar kennen. Ik merkte dat mensen graag wat voor elkaar willen doen.”

 

Vijf speeltoestellen, drie bankjes en Drentse zwerfkeien

In het najaar van 2022 was het eindelijk zo ver en ging de eerste spade de grond in. In twee maanden tijd werden vijf speeltoestellen en een aantal (picknick)bankjes geplaatst. Daarnaast zijn er Drentse zwerfkeien aangelegd en een afscheiding rondom de naastgelegen vijver en een beukenhaag. In juni was de officiële opening. “Verreweg de meeste bewoners waren aanwezig”, vertellen Erik en Tessa. Tessa: “De speel- en ontmoetingsplek is niet alleen mooi om overdag even naar toe te gaan, maar kunnen we ook goed gebruiken voor activiteiten zoals de jaarlijkse BBQ, burendag of oliebollen eten met oudjaar. Als bewoners zijn we echt naar elkaar toe gegroeid. En ook cliënten van Interzorg zitten nu op de bankjes. Die zullen we vast beter leren kennen.”

 

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten

Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten in de buitenruimte is maatwerk per buurt en ontwikkelen we samen met de buurt. In diverse wijken wordt al gewerkt aan plannen en het realiseren van speel- en ontmoetingsplekken. Meer weten? Kijk op assen.nl/boss

 

Ook ideeën voor uw buurt?

Heb je ook een idee voor de buurt in Assen? Laat het ons weten. Het maakt niet uit of het een groot of klein idee is. Geef je idee door via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Stem op het nieuwe welkomstbord van Pittelo

Stem op het nieuwe welkomstbord van Pittelo

De ontwerpfase is voorbij en nu is het tijd om te stemmen!
Lees verder
Update speel- en sportplek Esakkerweg

Update speel- en sportplek Esakkerweg

De basis staat! Je kunt al zien waar straks de paden komen, de zwerfkeien hebben hun plek gevonden en het...
Lees verder
Activiteiten in Marsdijk

Activiteiten in Marsdijk

Marsdijk staat niet stil, en dat komt onder andere door de activiteiten commissie. We gingen in gesprek m...
Lees verder