• Nieuws
  • Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar is niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het WZA en de gemeente Assen de handen ineen geslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld.

 

De tuin ten oosten van het Asserbos, aan de Beilerstraat, is te zien op een tekening uit 1840. Het parkje behoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Met de uitbreiding van de stad en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. Dat is jammer, want Assen en Roodbaard als inwoner horen bij elkaar.

 

De tuin in ere herstellen

Het afgelopen jaar hebben de partijen samen met Het NoorderErf gewerkt aan het definitieve ontwerp. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en in samenwerking met de gemeente Assen en het WZA is een herstelplan tot stand gekomen. De werkzaamheden zijn erop gericht om het park in ere te herstellen en weer herkenbaar te maken. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot. 

 

Vrijwilligers gezocht!

Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van opslag (jonge bomen en struiken) en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wil je meehelpen of meer informatie? Ga dan naar www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen

 

Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Mijn Buurt Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

 

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

De schop gaat binnenkort in de grond! De speeltuin aan de Mozartplaats wordt aangepakt.
Lees verder
De 4 mijl Routes van Assen

De 4 mijl Routes van Assen

Op vrijdag 5 april is de feestelijke opening van de maar liefst zes 4 Mijl wijkroutes van Assen. Er zijn ...
Lees verder
Opruimmiddag Kloosterveste

Opruimmiddag Kloosterveste

Op 17 april organiseert de winkeliersvereniging in samenwerking met Mijn Buurt Assen een opruimmiddag in ...
Lees verder