• Nieuws
  • Assen Bloeit in de race voor Appeltjes van Oranje

Assen Bloeit in de race voor Appeltjes van Oranje

Het buurtinitiatief Assen Bloeit in Assen-Oost is genomineerd voor de Koninklijke prijs Appeltje van Oranje. Dit is een prijs van het Oranje Fonds voor sociale initiatieven en wordt uitgereikt door Koningin Maxima aan drie winnaars. Het thema van dit jaar is  ‘Bruggenbouwers in de buurt’ en past erg goed bij Assen Bloeit, volgens initiatiefnemer Rudolf Setz.
 

“Mijn vrouw en ik wonen middenin de wijk en zagen de behoefte die mensen hadden aan verbinding en contact in de buurt”, zegt Setz. Assen Bloeit is ontstaan doordat bewoners van de wijk andere medebewoners zagen die eenzaam waren, weinig sociale connectie hadden of hun weg in de maatschappij moeilijk konden vinden. Tegelijk kwam de Open Hof te koop. Samen met verschillende partners zoals gemeente Assen, Vaart Welzijn en verschillende kerken werd de Open Hof omgetoverd tot multifunctioneel centrum.
 

Zin om mee te doen?

De vraag die bij Assen Bloeit centraal staat is: ‘Heb je zin om mee te doen?’ Zo wordt het een spil in de buurt waar mensen vanuit hun talenten aan de slag gaan. Buurtbewoners zijn enthousiast en vormen inmiddels twaalf teams. Het ene team bakt, het andere houdt workshops, doet de tuin of organiseert een kerstmarkt. Ook is er een team dat het wijkrestaurant Boca Boca runt waar wekelijks veertig mensen uit de wijk komen genieten van een driegangendiner. Gasten mogen zelf bepalen wat ze betalen. “Het mooie is dat Assen Bloeit niet alleen mensen in de buurt verbindt, maar ook kerken en organisaties bij elkaar brengt en zo ook op dat vlak bruggen bouwt”, zegt Setz.

 

Appeltjes van Oranje

Dat Assen Bloeit een succes is wordt nu ook landelijk opgemerkt. Assen Bloeit staat op de lijst van vijftig initiatieven uit Nederland en de Cariben waarvan er in oktober tien naar Paleis Noordeinde mogen. Negen van deze genomineerden worden gekozen op 17 juni, op een dag waar ze aan elkaar en een jury mogen uitleggen waar hun project over gaat. De andere genomineerde wordt online gekozen door het publiek in een Stemtiendaagse. Drie van deze projecten worden uiteindelijk door een jury gekozen en krijgen van Koningin Maxima een bronzen beeldje – gemaakt door Prinses Beatrix – en 25.000 euro om aan hun project te besteden.

 

Stemmen

Wil je ook stemmen op Assen Bloeit? Dat kan tot en met 9 juni via deze website.  

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

Wijkbezoek Lariks

Wijkbezoek Lariks

Op 23 april bezocht de raad de wijk Lariks. Tijdens dit bezoek stond het wijkaanpakplan centraal en werd ...
Lees verder
Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

Schetsontwerp speeltuin Mozartplaats

De schop gaat binnenkort in de grond! De speeltuin aan de Mozartplaats wordt aangepakt.
Lees verder
De 4 mijl Routes van Assen

De 4 mijl Routes van Assen

Op vrijdag 5 april is de feestelijke opening van de maar liefst zes 4 Mijl wijkroutes van Assen. Er zijn ...
Lees verder