Als ik loop, dan raap ik

Jan Nusteleijn (76) wandelt iedere dag. Drie keer in de week raapt hij zwerfafval op, meestal in zijn wijk Pittelo. Hij doet dat met zijn handen, niet met een grijper en met een grote plastic zak maar met een die veel kleiner is.  Zo kan hij een gevuld zakje met zwerfafval in een afvalbak doen, die hij onderweg tegenkomt. Jan: "Dan weet de gemeente ook dat die afvalbakken worden gebruikt en dat ze die dus niet moeten weghalen. Als ik met mijn vrouw wandel, moet ik mij wel eens bedwingen geen zwerfafval te rapen, want dan praten we met elkaar. Zwerf-afval rapen is voor mij een soort innerlijke drang geworden, een gewoonte."

 

Begonnen na opruimen brandgang

Jan: "Het is begonnen nadat ik de brandgang achter ons huis ben gaan opruimen. Die was zo ongelofelijk smerig. Ik ergerde me er aan. Ik had het er volgens mijn vrouw iedere dag over. Om dat negatieve gevoel kwijt te raken, ben ik het zelf gaan schoonmaken. Dat was een soort opluchting voor me. Enkele buurmannen moeten gedacht hebben: als hij dat doet, kan ik ook wel iets doen. In de lente en zomer maaien we nu samen het gras voor ons huis.  De gemeente die dat niet meer ging doen, heeft de door ons gekochte elektrische grasmaaier mede gefinancierd." 

 

Waarom zwerfafval rapen?    

"Mijn vader zei me dat ik papier als prop maar in m’n jaszak moest bewaren om thuis weg te gooien. Misschien heeft dat er mee te maken dat ik zwerfafval ben gaan rapen. Maar ik ben ook geboren in Maassluis. En heb daar het dorp/eiland Rozenburg nog onberoerd, zonder havens, meegemaakt. Dat is nu Europoort geworden. Het eiland is weggevaagd. Door de komst van de havens is iets dat mooi en teer is, vernietigd. Na tien jaar in Den Haag te hebben gewoond, is Assen een oase van rust. Een wereld ging voor mij open. Ik vind het nog steeds geweldig in Drenthe te wonen. Ik denk dat het rapen van zwerfafval een soort waardering daarvoor is geworden. Het is iets terug willen doen en de wereld mooi te houden of te maken zoals deze zou moeten zijn. Het is in mijn genen gaan zitten." 

 

Meld je ook aan

Wil je ook zwerfafval opruimen? Meld je dan aan bij www.mijnbuurtassen.nl/contact.    

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

De 4 mijl Routes van Assen

De 4 mijl Routes van Assen

Op vrijdag 5 april is de feestelijke opening van de maar liefst zes 4 Mijl wijkroutes van Assen. Er zijn ...
Lees verder
Opruimmiddag Kloosterveste

Opruimmiddag Kloosterveste

Op 17 april organiseert de winkeliersvereniging in samenwerking met Mijn Buurt Assen een opruimmiddag in ...
Lees verder
Stadsplek spelen en sporten Esakkerweg

Stadsplek spelen en sporten Esakkerweg

In september 2023 hebben we de inwoners van Peelo noordoost uitgenodigd voor een bijeenkomst over BOSS. W...
Lees verder