Mijn Buurt Assen

Een idee om je buurt te vergroenen?

 
Ga samen met jouw buurtbewoners aan de slag voor een groenere buurt! Groen en natuur maakt onze stad fijn en gezond om in te leven, voor mens en dier.
Er zijn verschillende mogelijkheden, sommige dingen kun (en mag) je gewoon zelf doen, bij andere dingen kunnen wij je helpen.
Wil je meer weten of heb je vragen over vergroenen? Kijk dan eens op www.duurzaamheidscentrumassen.nl


Wat kun je zelf?

Maak een geveltuin! Haal de eerste rij stoeptegels langs de gevel weg, maak hiermee een opstaande rand en vervang het zand door tuingrond. Zet er (klim)planten voor in de plaats. Voor een geveltuin hoef je geen toestemming aan de gemeente te vragen, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden lees je hier.

Beplant een boomspiegel
Maak je straat groener door een boomspiegel te beplanten. Deze mag je zelf beplanten en beheren. Je mag om bijna elke boomspiegel planten neerzetten.

 

 
Hang nest- of vlinderkasten op

Hang nestkasten op in het openbaar groen. We helpen je hier graag bij, samen wordt gekeken naar welke vogels in jouw buurt voorkomen en welke kasten hiervoor geschikt zijn.

 
Waar kunnen wij bij helpen?

Je kunt de buurt ook vergroenen door het poten van bloembollen, het maken van een kruidenrijke of bloemrijke berm of veld, eetbaar groen of het plaatsen van insectenhotels of nestkasten. Dit kan ook in het openbare groen.

Hiervoor zijn een aantal spelregels voor gemaakt:

 

  • Het idee wordt door ten minste 3 bewoners samen voorgesteld en uitgevoerd;
  • Er is draagvlak in de hele straat/buurt/hofje voor het idee;
  • Na jullie aanvraag kijken we eerst of de plek geschikt is, bijvoorbeeld of er geen buizen of kabels geraakt worden bij het plan;
  • Het groen houdt een openbaar karakter;
  • De plek wordt vrijgehouden van reclame;
  • Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt;
  • De buurt is vooraf door jullie als bewonersgroep betrokken. Zorg dat je in ieder geval de omwonenden van de plek vooraf vertelt over jullie plannen, vraag naar hun mening en maak hier een verslag van;
  • Werken met gemotoriseerd gereedschap mag alleen met toestemming en met een goedgekeurd werkplan;
  • Bij grote veranderingen zoals verharding aanbrengen, een wadi aanleggen, gebouwtjes of insectenhotels plaatsen moet eerst toestemming worden gevraagd aan de gemeente.
  • De gemeente blijft eigenaar van de grond. Dat betekent dat de gemeente bij bijvoorbeeld overlast of verwaarlozing de plek mag opruimen. Ook als er een nieuw plan voor de plek is kan dat betekenen dat de gemeente de grond weer nodig heeft voor het nieuwe doel. In dat geval zal er van tevoren op tijd contact met jullie bewonersgroep worden opgenomen;
  • Er worden afspraken gemaakt over de taakverdeling van onderhoud en eventuele andere werkzaamheden tussen de bewonersgroep en de gemeente.