• Buurtideeën
  • "De Speeltuin Kloosterveen begint nu iets van de hele wijk te worden, hoe leuk is dat!”

"De Speeltuin Kloosterveen begint nu iets van de hele wijk te worden, hoe leuk is dat!”

Donderdag 22 juli was het eindelijk zover, de Speeltuin in Kloosterveen ging open! De dag daarvoor mochten genodigden de speeltuin al testen. Inmiddels spelen er dagelijks zo’n veertig kinderen en is het een aanwinst voor de wijk gebleken. Initiatiefnemer Wendy Oude Veldhuis is erg blij met het eindresultaat. “Als ik na een lange dag werken langs de speeltuin rijd en al die blije kinderen met hun ouders zie, dan word ik daar heel gelukkig van!”

 

Het idee ontstond meer dan twee jaar geleden. Wendy, zelf moeder van twee kinderen, verbaasde zich erover dat er nog niet zo’n grote speeltuin in Assen was. “Wanneer mijn kinderen buiten wilden spelen, reden wij meestal naar Groningen, naar Stadspark. Ik begreep van meer buurtgenoten dat zij dat ook deden. Mijn ouders wonen in Oldenzaal, een stad in Twente, daar wonen 35.000 mensen en daar zijn super mooie speeltuinen. Toen dacht ik; ‘Huh, maar Assen is veel groter, wij rijden helemaal naar Groningen voor de speeltuin…Daar gaat toch iets niet helemaal goed.’ Ik had net mijn bedrijf verkocht en had wel tijd voor een project. Dus ik dacht; ‘Ik ga zelf aan de slag!’ en heb toen een berichtje gestuurd naar Gemeente Assen.”

 

Stichting Speeltuin Kloosterveen

Wendy wist niet goed waar ze moest beginnen en legde daarom in 2019 deze vraag bij de gemeente neer. “Wat moet ik allemaal regelen, waar moet ik zijn? Allemaal vragen waar ik een antwoord op zocht. Toen werd ik via de gemeente in contact gebracht met wijkcoördinator van Kloosterveen, Allart van der Haar. De eerste vraag die Allart stelde was; ‘Hoeveel animo is er voor de speeltuin?’ Een terechte vraag, maar ik had nog geen idee eigenlijk.” Wendy besloot te kijken of er draagvlak was voor de speeltuin. “Ik heb online een enquête uitgezet en verspreid via Facebook. Daar reageerden 500 mensen op, waarvan 98% aangaf wel graag een speeltuin te willen. En 66% wilde zelfs wel meebetalen aan de realisatie daarvan.” Inwoners die aan hadden gegeven mee te willen helpen werden vervolgens door Wendy benaderd en zo ontstond de vijfkoppige Stichting Speeltuin Kloosterveen, die gezamenlijk de schouders eronder zetten.

 

Ondersteuning uit Mijn Buurt Assen

Ook andere inwoners uit de wijk droegen hun steentje bij. “Zij zijn bijvoorbeeld met flyers rond gegaan, toen we met de stichting eenmaal een crowdfunding waren gestart. Hiermee hebben we uiteindelijk zo’n 3500 euro opgehaald, voor de aanschaf van toestellen.” Dankzij allerlei fondsen als NSGK, VSB, het Preventiefonds, Jantje Beton en de NAM, maar ook sponsoren uit Assen werd in totaal zo’n 100.000 euro bij elkaar verzameld. Ook Mijn Buurt Assen deed een bijdrage van 25.000 euro. Maar niet alleen financieel heeft Mijn Buurt Assen de stichting ondersteund. “We hebben continue ondersteuning ervaren vanuit Mijn Buurt Assen. Allart heeft ons heel fijn bijgestaan en aangegeven waar we wanneer om moesten denken. Bijvoorbeeld wanneer we een vergunning aan moesten vragen en dat er bodemonderzoek gedaan moest worden. Maar ook hoe we het onderhoud moesten regelen als de speeltuin er eenmaal zou staan. Dat zijn zaken waar je zelf niet meteen aan denkt, we hadden nog nooit eerder een speeltuin gebouwd, haha.”

 

Van de hele wijk

De speeltuin heeft een natuurlijke uitstraling met veel hout en (in de toekomst) flink wat groen. Wendy legt uit: “We hebben bewust gekozen voor een natuurlijke uitstraling, de locatie leent zich niet bepaald voor een speeltuin met schreeuwerige en felle kleuren. Rondom de school is al vrij veel beton. Wij wilden met deze speeltuin juist wat meer terug naar de Drentse natuur.” Op de vraag of de speeltuin helemaal is geworden wat de stichting voor ogen had, antwoord ze: “Het is zelfs beter dan dat. Het is zo leuk om te zien dat er veel gebruik wordt gemaakt van de speeltuin. Elke dag zien we zo’n veertig, vijftig kinderen met hun ouders zoveel plezier daar beleven. Er is altijd wel iemand aan het spelen. Ook qua onderhoud zijn er inwoners uit de wijk die voor de speeltuin zorgen en er op letten. Als er rommel is, of er valt een klink af van het poortje, dan krijgen we zo ineens een berichtje via Facebook van iemand die dan zegt het even snel gemaakt te hebben. Dat is echt heel leuk. Wij hebben het als stichting samen opgepakt, maar het begint nu iets van de hele wijk te worden. Hoe leuk is dat!”

 

Crowdfunding

Toekomstplannen heeft de stichting nog wel. “We hebben nog een stukje grond bij de Speeltuin waar we ook graag een toestel op willen zetten. Daar hebben we nu nog geen geld voor. Via Rabobank Clubsupport en Jantje Beton hopen we een deel van het geld bij elkaar te krijgen, maar we hopen ook via de crowdfunding, die nog steeds loopt, geld binnen te krijgen.” Speeltuin Kloosterveen is te volgen via Facebook. Hier vind je ook een link naar de crowdfundingspagina.

 

Foto's:

Alex Kempers