Speelplekken Noorderpark onder de loep genomen

9 februari 2019

Zijn de speelplekken in het Noorderpark nog up to date?

Mijn buurt Assen heeft een onderzoek laten doen in de wijk Noorderpark om buitenspelen te stimuleren voor kinderen van 5-12 jaar. Dat gebeurde van september 2018 tot januari.

Het onderzoek.

Dit onderzoek van student Robert Moes van de Hanzehogeschool heeft het doel de gezondheid in de wijk Noorderpark te verbeteren door te kijken naar de speelplekken die het Noorderpark biedt en hoe dit het buitenspelen kan bevorderen. Een ideale speelplek zou een buitenspeelplaats zijn die uitdagend is, ingericht naar de wensen van kinderen, die stimuleert tot buitenspelen en daar mee een gezondere leefomgeving in Noorderpark.

De wensen.

In zeven tekenlessen op vier bassischolen in gemengde klassen van groep 3-8 tekenden de kinderen hun wensen. Duidelijk kwam naar voren dat kinderen verlangen naar uitdaging, natuurlijke elementen en gebruikelijke toestellen zoals schommels en glijbanen. Hieruit is een top 15 ontstaan beginnend vanaf nummer 1: glijbaan, schommel, kabelbaan, voetbalveld, trampoline, bomen, klimrek, vijver-sloot-water, boomhut, speelhuis, zandbak, struiken, skatebaan, dieren en een parcour-route. In totaal hebben 151 kinderen deelgenomen aan de lessen waarvan 66% woonachtig is in Noorderpark zelf.

Het resultaat.

De conclusies van het onderzoek zijn dat door meer natuurlijke elementen toe te passen en variatie aan te brengen die verschillende typen spel en bewegen stimuleert. Mijn buurt Assen zal er goed aan doen om een nieuw speelbeleidskader te schrijven die aansluit op de huidige wensen van de jeugd van nu. Aanbevolen wordt een expositie te organiseren waarbij de 151 tekening van de jeugd getoond worden aan de rest van de inwoners van Noorderpark. Ook kan er dan gesproken worden hoe de veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Zie de presentatie als prezi:  https://prezi.com/view/RYB6OWKKAv3qSGFJDiQu/ 

 

Nog geen reacties

Reageren

Feedback

Heb jij iets op de website ontdekt dat je graag zou willen veranderen, waardoor Mijn Buurt Assen nog beter wordt? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Feedback