‘Ik heb het overleefd’

2 april 2019

Dat vertelt een mevrouw die maandag 4 maart op de inloopbijeenkomst over de te slopen woningen aan de Thorbeckelaan is afgekomen. Ze woont als 29 jaar in een zijstraat ervan, de JHA Schaperstraat. ‘Ik wil wel eens zien op welke huizen ik straks uitkijk. Ik heb het overleefd’.  Ze lacht erbij en zegt dat ze wel een beetje overdrijft.  Maar moeten verhuizen omdat je woning verbouwd of gesloopt wordt, na maanden of nog veel later, terug kunnen komen, valt niet mee. Zij kon een paar maanden bij haar zus intrekken.  Dat was in zekere zin nog te overzien.  Haar spulletjes werden opgeslagen in een container in haar straat terwijl in haar woning een geheel nieuw keukenblok, douche en toilet werd geïnstalleerd. Ook kreeg de buitenkant een modern, totaal nieuw aanzien. ‘ik ben er heel erg blij mee’.

Een nieuwe kans

Anders is het met de woningen aan de Thorbeckelaan rond het Cruyff Court. Vierenveertig duplex huurwoningen worden dit najaar gesloopt en volgend jaar maart wordt er gedurende negen maanden gebouwd aan dertig aardgasvrije eengezinswoningen. Nieuwbouw dus. De bewoners krijgen een wisselwoning aangeboden en de eerste keus om over minimaal twee jaar weer terug te gaan. ‘Een deel van de bewoners komt niet meer terug’, zegt Jan Klinkhamer van Actium. ‘Een deel gaat elders wonen. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor.’ De huur kan te hoog  zijn of de tijd om weer op dezelfde plek naar een andere woning terug te gaan, te lang.  ‘Bewoners zien verbouw of sloop van hun woning ook als kans elders een nieuwe start te maken. Zo willen twaalf bewoners terugkomen van de honderd twintig gesloopte huizen aan de Troelstralaan’.

Nog geen reacties

Reageren

Feedback

Heb jij iets op de website ontdekt dat je graag zou willen veranderen, waardoor Mijn Buurt Assen nog beter wordt? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Feedback