‘Ik geloof heel erg in de kracht van bewegen’

10 april 2019

Afgelopen dinsdag was ex schaatser Erben Wennemars op Penta, onderdeel van de scholengemeenschap Dr. Nassau College om op het plein voor zo’n 450 schoolkinderen van verschillende scholen, de ‘Daily Mile’ te open. ‘Ik ben hier niet omdat ik een goede schaatser ben geweest’, riep Erben door de microfoon. ‘Maar als je meer actief bent, leef je gezonder, krijg je meer energie en doe je het ook beter op school’.  Daarna rende hij met de eerste groep schoolkinderen een rondje van een Mile rond de school. Daarna volgden de andere groepen met schoolkinderen. Heel slim, want er woei ’s ochtends om 9.00 uur een koude wind.

De Daily Mile is een activiteit die in Engeland is ontstaan en daar populair is geworden. Het idee is: laat iedere dag kinderen en jongeren 1.6 kilometer (een mile) bewegen. Dat kwartiertje is goed voor hun gezondheid. En het geeft niet hoe: wandelend, hardlopend, de trappen van de school een paar keer op en neer, buiten verder gaan. Doe wat. Buurtwerker Sport Jort van Straten van Vaart Welzijn: ‘We waren al drie jaar met de Asser basis- en middelbare scholen in gesprek om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. We gaven presentaties maar merkten dat een doe activiteit als de Daily Mile pas echt beter aan zou slaan. Iedere school heeft nu een starterspakket gekregen en een aanbod van 8 uur per week voor ondersteuning van een Buurtwerker Sport van Vaart Welzijn.’

En nu per dag een Mile bewegen

Scholen pakken het verschillend op, zegt Jort. ‘De ene school probeert iedere dag een kwartiertje vrij te maken. Soms zijn er alleen een paar enthousiaste docenten die wat met hun klas doen. Veel scholen zijn nog zoekende hoe ‘bewegen’ in te zetten als de aandacht in de klas bijvoorbeeld verslapt en sommige scholen doen niets met de Daily Mile. Die verschillen zijn ook niet erg. Kinderen bewegen meer op school en kinderen (en docenten) vinden het ook leuk om dat samen te doen. Dat is de winst.’ Dat Erben ooit schaatsend in een minuut tweeëntwintig een mile aflegde, is leuk om te weten maar   hoeft gelukkig niet.

De opening van de Daily Mile werd georganiseerd door Vaart Welzijn en Penta/Dr. Nassau College, Drenthe College en financieel ondersteund door Mijn Buurt Assen.

Wil je ook meer bewegen? Neem dan contact op met de buurtwerker sport van Vaart welzijn. Er zijn verschillende wandelinitiatieven in Assen waarbij u kan aansluiten.

 

 

Nog geen reacties

Reageren

Feedback

Heb jij iets op de website ontdekt dat je graag zou willen veranderen, waardoor Mijn Buurt Assen nog beter wordt? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Feedback