• Nieuws
  • "Assen is hartstikke mooi, maar we zouden het nóg mooier kunnen maken!"

"Assen is hartstikke mooi, maar we zouden het nóg mooier kunnen maken!"

In 2018 is Jacob Wijngaard, bewoner aan de Vaart, in de berm van de waterkant wat gaan spitten, zoals hij dat noemt. Hij plagde tien meter weg, kocht een insectenbloemenmengsel in de supermarkt en strooide dat royaal op de open gevallen grond. "Gewoon om te kijken of het wat werd. Nou, het eerste jaar toen de bloemen uitkwamen, was fantastisch." In het voorjaar en in september van 2019 is met behulp van tien tot vijftien andere bewoners, Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente zo’n driehonderd meter berm ingezaaid vanaf de Witterbrug tot de Van Heuven Goedhartlaan. Er staat nu onder andere duizendblad, valse kamille, zandblauwtje, korenbloem, klaproos en koekoeksbloem langs de Vaart. Jacob Wijngaard: "Assen is hartstikke mooi, maar we zouden het nóg mooier kunnen maken!"

 

Minder saaie strakke bermen

Wijngaard vervolgt: "Ik vind saaie strakke bermen vreselijk. Met een akkerbloem- of bermenmengsel worden de bermen natuurlijker. De natuur zouden we ook een beetje meer z’n gang moeten laten gaan zoals aan de overkant van de Vaart. Als de gemeente dat niet maait, ziet het er vanzelf hartstikke mooi uit." 

 

Minder maaien

Op de bloemen van de bloemenmengsels komen insecten zoals vlinders en bijen af. De biodiversiteit, zoals de verscheidenheid van planten en dieren, wordt daardoor groter. Ook de gemeente draagt daaraan bij door minder vaak te maaien. Meer soorten planten gaan daardoor groeien. Naast vlinders en bijen profiteren vogels en kleine zoogdieren van de verschillende plantensoorten voor voedsel, schuilmogelijkheden en voortplanting. Om in de bermen een situatie te laten ontstaan met meerdere soorten planten, laat de gemeente het maaisel enkele dagen liggen. Daardoor kunnen aanwezige bloemzaden in de grond zakken en later ontkiemen.     

 

Bewonersinitiatieven

In Assen zijn op vier plekken bloemenmengsels ingezaaid. Wil je ook een dergelijk buurtinitiatief starten? Dan is het belangrijk te weten dat uzelf daarbij de handen uit de mouwen moet steken. Zo heeft Jacob Wijngaard via brieven in de bus, zijn buren en de mensen verderop in zijn straat gevraagd mee te doen. Van de veertig adressen reageerden twintig bewoners positief en deden er uiteindelijk tien tot vijftien mee. "Dat is een mooi aantal", stelt Wijngaard. De gemeente plagde de bovengrond van de berm af, voorzag het van schraal zand, freesde het en kocht het bloemenzaad. De bewoners zaaiden het bloemenmengsel. "We zijn misschien een paar avonden per jaar met een clubje hiermee bezig, maar dat houdt het ook leuk en gezellig."

 

Wil je ook een berm inzaaien met een bloemenmengsel? Dien dan een aanvraag in via de button 'Ik heb een idee' rechtsboven in, of via deze link. Zaaien kan weer vanaf het najaar. 

Deel dit op je eigen sociale media

Ander nieuws

STILA bestaat vijf jaar en wil meer weten over jouw buurt!

STILA bestaat vijf jaar en wil meer weten over jouw buurt!

STILA, de Stichting Stimulering Leefbaarheid Assen, bestaat 5 jaar! Voor STILA betekent leefbaarheid dat ...
Lees verder
Actium bouwt 140 appartementen terug aan Thorbeckelaan

Actium bouwt 140 appartementen terug aan Thorbeckelaan

Tot medio april/mei wordt er volop gesloopt aan de Thorbeckelaan. In totaal maken de zeven flats plaats ...
Lees verder
Onthulling naam nieuwe appartementencomplex aan de Zilverschoonstraat in Assen

Onthulling naam nieuwe appartementencomplex aan de Zilverschoonstraat in Assen

Eindelijk was het zo ver… de onthulling van de naam van het nieuwe appartementencomplex aan de Zilverscho...
Lees verder