Kansen voor warmtenet bij wijkvernieuwing De Lariks

In Assen werken we samen aan een duurzame gemeente. In de toekomst worden alle woningen en gebouwen verwarmd zonder aardgas. De gemeente werkt in de Transitievisie Warmte uit welke wijken nu al kansrijk zijn om van het aardgas af te gaan. In De Lariks zien Mijn Buurt Assen, Woonservice en Enexis kansen voor een warmtenet, een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. De partijen gaan de mogelijkheden samen uitwerken. Om dit te financieren heeft de gemeente een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk voor het Nationaal Programma Aardgasvrije Wijken. In september wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.

 

Aansluiten bij wijkvernieuwingsplannen

In De Lariks werken we vanuit Mijn Buurt Assen al aan de wijkvernieuwing. Samen met bewoners gaan wij aan de slag met het toekomstbestendig maken van de woningen en omgeving. Zowel Actium als Woonservice hebben in het gebied Aar, Delft, Stroom plannen voor nieuwbouw. De mogelijkheden van een warmtenet worden daarom eerst in deze buurt onderzocht. In de naastgelegen buurt Beek en omgeving wordt al onderzocht wat de beste oplossing voor aardgasvrij is. Deze subsidieaanvraag staat hier los van. Het biedt in de toekomst mogelijk wel kansen om de plannen te combineren.

 

Samen aan de slag

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt met de woningcorporaties en Enexis. Ook Werkplein Drentsche Aa en onderwijsinstellingen vanuit GAS 2.0/Energy College en Sterk Techniekonderwijs zijn enthousiast. Zij denken graag mee over deze nieuwe vorm van verwarming. De partijen hebben dit onderschreven met een intentieovereenkomst.

 

Uiteraard worden bewoners actief betrokken bij de plannen. Uitgangspunt is dat het haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. Vanuit Mijn Buurt Assen zijn er al veel contacten in de buurt. Daardoor ligt er een stevige basis om in deze buurt vanuit een sociaal perspectief aan de slag te gaan.

                                                                                                             

Kansen voor Assen

In de Transitievisie Warmte werkt de gemeente per wijk uit wat de beste opties zijn om aardgasvrij te worden en welke wijken nu al kansrijk zijn. De gemeenteraad stelt de visie in 2021 vast. Uit de eerste verkenning blijkt dat ook andere delen van Assen mogelijk geschikt zijn voor een warmtenet. Als een warmtenet in deze buurt lukt, biedt dat kansen voor de rest van de wijk, maar ook voor andere delen van Assen.

Deel dit op je eigen sociale media

Meer buurtnieuws

Pumptrack Assen Oost geopend!

Pumptrack Assen Oost geopend!

Leave review
Vanaf vandaag kunnen skaters, fietsers en mensen op de step gebruik maken van de pumptrackbaan in Assen O...

Vanaf vandaag kunnen skaters, fietsers en mensen op de step gebruik maken van de pumptrackbaan in Assen Oost. De baan is gekeurd en veilig bevonden. Afgelopen juni werd de pumptrackbaan op Landgoed Valkenstijn al opgeleverd. Veel kinderen gingen de baan al op. Helaas was dit vanuit veiligheidsoverwegingen nog niet de bedoeling. Er werden hekken geplaatst om te voorkomen dat mensen de baan konden betreden. Vanochtend zijn de hekken verwijderd.

 

Spelregels

Het is belangrijk dat gebruikers van de baan de spelregels in acht nemen. Zo is het alleen toegestaan de baan te betreden op inline skates of rolschaatsen, met de fiets, een step of een skateboard en is het verplicht een helm te dragen. Alle spelregels zijn te vinden op een bord op het terrein en via onderstaande foto.

 

Officiële opening

Ondanks dat de baan al wel gebruikt mag worden, vindt de officiële opening op 4 september plaats. 

 

Lees verder
TT-Kinderfestival op het Kennemerlandpleintje

TT-Kinderfestival op het Kennemerlandpleintje

Leave review
Het TT Festival ging vorige week, zoals we allemaal weten, helaas niet door. Een groot gemis in Assen. Be...

Het TT Festival ging vorige week, zoals we allemaal weten, helaas niet door. Een groot gemis in Assen. Bewoners van Kennemerland wilden dit echter niet zomaar aan zich voorbij laten gaan en besloten daarom een heus TT Kinderfestival te organiseren!

 

De bewoners hadden voor hun huis een kraampje gestald met spelletjes, ijs, snoep, fruit  en broodjes knakworst. Zo’n 15 kinderen kwamen hier op af en hadden een gezellig middag. Rond etenstijd werden de kraampjes omgetoverd tot een lopend buffet. Hierbij waren diverse gerechten uit verschillende delen van de wereld te proeven. Zo kwamen toch ook dit jaar alle nationaliteiten samen in Assen!

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Ga op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen

Ga op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen

Leave review
Kom je buitenspelen? Ga met de kaart in je hand op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen. Mijn B...

Kom je buitenspelen? Ga met de kaart in je hand op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen. Mijn Buurt Assen heeft alle plekken voor je op een rij gezet. Kun jij ze allemaal vinden?

 

Ontdek de leukste speelplekken


Op de kaart staan de speelplekken, van klein tot groot. Ga op pad en speel eens op een andere plek. Want buitenspelen is leuk en ook nog eens gezond! Wie weet ontdek je nieuwe speeltuintjes en ontmoet je nieuwe vrienden in de buurt. We hebben ook een paar tips om het buitenspelen nóg leuker te maken. Maak een spinnenweb van touw, houd een sneeuwballengevecht met sokken of ruim een keer wat rommel op dat je in de wijk vindt.

 

Kinderburgemeester krijgt de eerste speelplekkenkaart

Op woensdag 24 juni kreeg onze kinderburgemeester Zenna de eerste speelplekkenkaart van Kloosterveen. Zij kan alvast op avontuur. Mijn Buurt Assen deelt de kaarten vóór de vakantie nog uit op de scholen in Kloosterveen. Kun je niet wachten? Download de kaart dan hier

 

Mijn Buurt Assen

Dagelijks zetten gemeente Assen, woningcorporatie Actium en Vaart Welzijn zich in voor groene, veilige en gezellige buurten in Assen. Dit doen we door projecten te organiseren, maar vooral door de initiatieven en ideeën van inwoners te stimuleren. In Kloosterveen werken we onder andere aan het stimuleren van spelen en ontmoeten. Het ontwikkelen en verspreiden van de speeltuinkaart is één van onze activiteiten. 

 

De kinderen in dit filmpje testten de kaart alvast even voor je uit

 

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder

Jouw buurt

is een idee

waard

Heb je de ultieme oplossing voor dat smerige hondenpoepprobleem of heb je een creatief idee om dat saaie hoekje of veldje in de buurt aan te pakken? Maak er dan werk van!