Het Beleefhuis in Assen weer regulier geopend!

Vanaf 1 september kunnen bezoekers weer zonder afspraak een bezoekje brengen aan het Beleefhuis. De speciale woning, die voorzien is van allerlei aanpassingen in en om huis, is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Inmiddels haakt ook MEE Drenthe als samenwerkingspartner aan bij het Beleefhuis.

 

Vanwege de coronamaatregelen was de woning aan de Zwartwatersweg 155 een poosje gesloten voor bezoekers. In mei bedachten de initiatiefnemers een alternatief om geïnteresseerden toch op veilige afstand te adviseren, informeren en enthousiasmeren. Zo konden bezoekers onder andere digitaal rondgeleid worden door het huis en deelnemen aan gratis webinars ‘geWOON velig’ van de Brandweer Drenthe en Icare Ledenvereniging.

 

Veilig en vertrouwd

“Toch zijn we blij dat we iedereen weer in het echt kunnen verwelkomen”, aldus Anita Westerhoek (projectmedewerker langer zelfstandig thuis wonen bij Actium). “Uiteindelijk is dit Beleefhuis toch in het leven geroepen, zodat mensen op een laagdrempelige manier verschillende toepassingen in een woning kunnen zien en vooral ook uitproberen.” Woningcorporatie Actium trof diverse maatregelen om het Beleefhuis aan de RIVM-richtlijnen te laten voldoen en live bezoek weer mogelijk te maken. “Het blijft natuurlijk een woning, dus er mogen maximaal twee bezoekers per keer naar binnen om voldoende afstand te kunnen houden.” Vanaf 1 september zijn consulenten van MEE Drenthe ook betrokken bij de inloopspreekuren.

 

Het Beleefhuis blijft ook online actief. Anita Westerhoek: “Voorlopig blijven we ook webinars en online rondleidingen geven voor wie dat prettiger vindt. Het is belangrijk dat mensen weten wat er allemaal ‘te koop’ is om veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen en hier zelf actie in te ondernemen.” Ook geeft Tuinman Jarno op 7 oktober een webinar over tuinonderhoud.

 

Voor het actuele online aanbod en meer informatie kun je terecht op www.actiumwonen.nl/beleefhuis. Het Beleefhuis is telefonisch bereikbaar op 06-228 601 40.

Deel dit op je eigen sociale media

Meer buurtnieuws

Gezond Natuur Wandeling in Assen van start!

Gezond Natuur Wandeling in Assen van start!

Leave review
Wethouder Jan Broekema gaf vandaag vanaf het terrein van het Duurzaamheidscentrum in Assen het startsein ...

Wethouder Jan Broekema gaf vandaag vanaf het terrein van het Duurzaamheidscentrum in Assen het startsein voor de eerste Gezond Natuur Wandeling in Assen.

 

Na de opening vetrok de groep voor de eerste wandeling, waar ze veel prachtigs uit de natuur tegen kwamen. Iedereen kan meedoen aan deze wandelingen in de natuur onder begeleiding van vrijwilligers. Een mooie combinatie van bewegen, gezondheid, sociale contacten én natuur. Meer informatie over de wandelingen lees je hier.

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Jaarlijkse burendag in Buurtmoestuin; nét even anders, wel gezellig

Jaarlijkse burendag in Buurtmoestuin; nét even anders, wel gezellig

Leave review
Afgelopen donderdag 24 september werd in de ochtend in de Buurtmoestuin Schakelveld de jaarlijkse Burenda...

Afgelopen donderdag 24 september werd in de ochtend in de Buurtmoestuin Schakelveld de jaarlijkse Burendag gehouden. Dit jaar helaas zonder leerlingen van beide scholen. Maar gezellig was het wel!


In verband met de coronamaatregelen konden dit jaar helaas geen leerlingen van de beide scholen meehelpen, maar buren van de moestuin, ouders en andere belangstellenden waren van harte welkom. Er werd weer hard gewerkt en de moestuin is klaar voor het najaar!

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Leave review
De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851) heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan...

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar is niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het WZA en de gemeente Assen de handen ineen geslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld.

 

De tuin ten oosten van het Asserbos, aan de Beilerstraat, is te zien op een tekening uit 1840. Het parkje behoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Met de uitbreiding van de stad en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. Dat is jammer, want Assen en Roodbaard als inwoner horen bij elkaar.

 

De tuin in ere herstellen

Het afgelopen jaar hebben de partijen samen met Het NoorderErf gewerkt aan het definitieve ontwerp. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en in samenwerking met de gemeente Assen en het WZA is een herstelplan tot stand gekomen. De werkzaamheden zijn erop gericht om het park in ere te herstellen en weer herkenbaar te maken. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot. 

 

Vrijwilligers gezocht!

Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van opslag (jonge bomen en struiken) en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wil je meehelpen of meer informatie? Ga dan naar www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen

 

Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Mijn Buurt Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

 

Lees verder

Jouw buurt

is een idee

waard

Heb je de ultieme oplossing voor dat smerige hondenpoepprobleem of heb je een creatief idee om dat saaie hoekje of veldje in de buurt aan te pakken? Maak er dan werk van!