Buurtnieuws

Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Leave review
De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851) heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan...

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar is niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het WZA en de gemeente Assen de handen ineen geslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld.

 

De tuin ten oosten van het Asserbos, aan de Beilerstraat, is te zien op een tekening uit 1840. Het parkje behoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Met de uitbreiding van de stad en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. Dat is jammer, want Assen en Roodbaard als inwoner horen bij elkaar.

 

De tuin in ere herstellen

Het afgelopen jaar hebben de partijen samen met Het NoorderErf gewerkt aan het definitieve ontwerp. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en in samenwerking met de gemeente Assen en het WZA is een herstelplan tot stand gekomen. De werkzaamheden zijn erop gericht om het park in ere te herstellen en weer herkenbaar te maken. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot. 

 

Vrijwilligers gezocht!

Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van opslag (jonge bomen en struiken) en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wil je meehelpen of meer informatie? Ga dan naar www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen

 

Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Mijn Buurt Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

 

Lees verder
Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Leave review
Met je step over een crossbaan, met een skateboard, een echte crossfiets, of met je rolstoel! Op de nieuw...

Met je step over een crossbaan, met een skateboard, een echte crossfiets, of met je rolstoel! Op de nieuwe pumptrack in Assen Oost kan het allemaal. Afgelopen vrijdag opende wethouder Bob Bergsma (D66) de nieuwe pumptrackbaan. Zijn belangrijkste boodschap: de pumptrack is een sociale ontmoetingsplaats voor jong én oud, een mooie stimulans om in beweging te komen.

 

‘Doe hem niet na’

Met een sprong door een lint verrichte Sem Dijk, Nederlands Kampioen Pumptrack, de openingshandeling. ‘Doe hem vooral niet na’, had Bergsma aan het einde van zijn toespraak nog geroepen. Want de kunsten die Sem liet zien waren spectaculair. Na zijn rondjes doken tientallen kinderen de baan op met hun fietsen, steps en skateboards. Ze lieten zien dat dit echt een sport is voor iedereen.

 

Ideale plek in Assen Oost

De pumptrack in Assen Oost is de eerste in Noord Nederland. De baan heeft een lengte van 190 meter. Speciaal voor de kleintjes is er een kleine baan, die ook geschikt is voor de rolstoel. De baan ligt op Landgoed Valkenstijn. Naast de buurtschuur, de hondenspeelplaats, het voetbalveldje, de speeltuin en de buurtmoestuin. Volgens Jort van Straten van Vaart Welzijn is het de ideale plek in Assen Oost: “Alle scholen in de wijk liggen hier vlakbij. Het is mooi dat de scholen al hebben aangegeven dat ze graag gebruik maken van de pumptrack. Hoe ze dat willen doen, daar hebben ze zelf de regie in.”  

 

Buurtinitiatief Mijn Buurt Assen

Het idee van een pumptrack kwam van twee buurtbewoners. Met opgroeiende kinderen zagen ze dat er in Assen Oost weinig plekken zijn waar kinderen kunnen spelen. Terwijl er tegelijkertijd wel steeds meer nieuwbouw plaatsvindt. Ze sloegen de handen ineen en dienden een voorstel voor een pumptrack in bij Mijn Buurt Assen. Op vakantie in Frankrijk hadden ze voor het eerst een pumptrack gezien. “De kinderen vermaakten zich de hele dag op de baan. Ze kregen er geen genoeg van, hoeveel rondjes ze ook reden”, aldus een van de initiatiefneemsters. Dat de pumptrack ook in Assen Oost aanslaat, blijkt wel uit de vele kinderen die al weken vóór de opening hun kunsten vertoonden op de baan.

 

Voor iedereen

In samenspraak met bewoners uit de wijk werd gekozen voor Landgoed Valkenstijn als de ideale locatie. Stichting Landgoed Valkenstijn stelde hiervoor wel een aantal voorwaarden. Een daarvan was dat het asfalt van de pumptrack niet te veel mocht domineren. Als oplossing zijn tussen de banen groene stroken aangelegd waar bloemen ingezaaid zijn. Daarnaast mocht er ook geen overkapping komen, om zo hangjongeren te weren. En het belangrijkste: De baan moet voor iedereen zijn. Jort: “Om ervoor te zorgen dat iedereen de baan kan gebruiken, kunnen kinderen die zelf geen fiets, step of helm hebben, deze lenen. De spullen zijn te leen bij de buurtschuur.” Wil je zelf crossen? Lees dan vooraf goed de spelregels op het bord naast de baan en bekijk het filmpje van Sem Dijk. 

 

Tekst door wijkreporter Ageda Venema

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Heeft jouw sportvereniging zich al aangemeld voor het Asser Sport Akkoord?

Heeft jouw sportvereniging zich al aangemeld voor het Asser Sport Akkoord?

Leave review
Na maanden van inspanningen door mensen van talloze organisaties ligt er het Asser Sport Akkoord! Dit doc...

Na maanden van inspanningen door mensen van talloze organisaties ligt er het Asser Sport Akkoord! Dit document staat vol met ambities die de organisatie met sport in Assen wil bereiken. Is jouw vereniging al aangesloten?

 

Met de ondertekening van het Sportakkoord spreek je je als organisatie of vereniging uit voor de beschreven ambities en geef je aan dat je betrokken wilt worden bij de totstandkoming ervan. Bijvoorbeeld door mee te denken bij de uitwerking of mee te helpen aan de realisatie ervan. Op deze manier werken tientallen organisaties (verenigingen, onderwijs, welzijn, bedrijfsleven, gemeente) samen aan sport in Assen.

 

Organisaties die het Sportakkoord ondertekenen zullen gebruik kunnen maken van services: scholingen voor technisch kader, workshops met betrekking tot vrijwilligersbeleid of positief sportklimaat, bestuursbegeleiding en diverse andere vormen van ondersteuning. In lijn met de ambities uit het Sportakkoord zullen deze services geheel of gedeeltelijk gesubsidieerd worden aangeboden aan de partijen die meewerken.

 

Ondertekening

De ondertekening vindt plaats tijdens een grote happening op 21 september op het binnenplein van de Kombaan in het Wielercentrum Stadsbroek. Het programma vindt zo veel mogelijk buiten plaats en is corona proof. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Sportakkoord lezen en aanmelden

Als vereniging kun je je nog aanmelden voor het Sportakkoord. Al meer dan 85 verenigingen gingen je voor! Het volledige akkoord en de lijst met verenigingen die zich al aangemeld hebben, vind je hier. Hier lees je ook hoe je je aan kunt melden. Meld je snel aan en werk mee aan Asser Sportstad!

Lees verder
Hulp nodig bij geldzaken?

Hulp nodig bij geldzaken?

Leave review
In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met hun geldzaken. Gre...

Neem contact op met de financieel regisseurs van Gemeente Assen!

 

In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met hun geldzaken. Gretha en Caroline zijn financieel regisseurs bij de Gemeente Assen. Zij leggen uit hoe ze kunnen helpen.

 

“Veel inwoners denken, ten onrechte, dat ze pas bij ons terecht kunnen als ze diep in de schulden zitten en hier niet meer uit kunnen komen. Wanneer de deurwaarders aan de deur staan en de elektriciteit wordt afgesloten,” vertelt Gretha. “Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook al bij ons aan kunnen kloppen wanneer ze achter lopen op hun vaste lasten. Wanneer vaste lasten teruggeboekt worden, omdat je anders geen boodschappen kunt halen. In dat stadium kunnen we mensen weer op weg helpen, door een overzicht van inkomen en uitgaven te maken en te kijken waar men op kan besparen.”

 

Caroline: “Op basis van een gesprek, nu vaak via videobellen, bepalen we welke oplossing werkt. In eerste instantie proberen we zelf iemand te helpen en anders zetten we de hulpvraag door naar bijvoorbeeld de Gemeentelijke Krediet Bank, Vaart Welzijn, WPDA, voor ondernemers naar Kram en Meersma, Humanitas, Stichting Budget Support of Schuldhulpmaatje. De lijntjes met andere instanties zijn kort, waardoor inwoners niet constant opnieuw hun verhaal hoeven te doen. We willen vooral graag laagdrempelig zijn voor de inwoners van Assen.”

 

Bij de dag leven

Caroline: “Ik denk dat veel inwoners er eerst zelf uit proberen te komen. Je gaat dan meer bij de dag leven. Dat is ook mens eigen, proberen er zelf uit te komen. Dat is jammer, want juist in een vroeg stadium kunnen we nog veel doen en handvatten geven om zelf mee aan de slag te gaan.” Gretha vult aan: “Dat kan soms al om simpele dingen gaan als abonnementen opzeggen die eigenlijk niet nodig zijn, kijken of het inkomen nog wel toereikend is of aanmelden voor toeslagen. Er is meestal meer mogelijk dan mensen in eerste instantie zelf denken.”

 

Hulp nodig?

Loop je achter met huur, je energierekening of andere zaken? Wacht niet totdat de schulden hoger worden. Praat er over met de organisatie die je al kent, zoals het buurtteam van Vaart Welzijn of de WPDA. Of meld je aan voor een gratis consult met de financieel regisseurs via de site van Gemeente Assen. Hier vind je tevens meer informatie. Je kunt ook bellen met 14 0592.

Lees verder
Het Beleefhuis in Assen weer regulier geopend!

Het Beleefhuis in Assen weer regulier geopend!

Leave review
Vanaf 1 september kunnen bezoekers weer zonder afspraak een bezoekje brengen aan het Beleefhuis. De speci...

Vanaf 1 september kunnen bezoekers weer zonder afspraak een bezoekje brengen aan het Beleefhuis. De speciale woning, die voorzien is van allerlei aanpassingen in en om huis, is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9.00 tot 16.30 uur. Inmiddels haakt ook MEE Drenthe als samenwerkingspartner aan bij het Beleefhuis.

 

Vanwege de coronamaatregelen was de woning aan de Zwartwatersweg 155 een poosje gesloten voor bezoekers. In mei bedachten de initiatiefnemers een alternatief om geïnteresseerden toch op veilige afstand te adviseren, informeren en enthousiasmeren. Zo konden bezoekers onder andere digitaal rondgeleid worden door het huis en deelnemen aan gratis webinars ‘geWOON velig’ van de Brandweer Drenthe en Icare Ledenvereniging.

 

Veilig en vertrouwd

“Toch zijn we blij dat we iedereen weer in het echt kunnen verwelkomen”, aldus Anita Westerhoek (projectmedewerker langer zelfstandig thuis wonen bij Actium). “Uiteindelijk is dit Beleefhuis toch in het leven geroepen, zodat mensen op een laagdrempelige manier verschillende toepassingen in een woning kunnen zien en vooral ook uitproberen.” Woningcorporatie Actium trof diverse maatregelen om het Beleefhuis aan de RIVM-richtlijnen te laten voldoen en live bezoek weer mogelijk te maken. “Het blijft natuurlijk een woning, dus er mogen maximaal twee bezoekers per keer naar binnen om voldoende afstand te kunnen houden.” Vanaf 1 september zijn consulenten van MEE Drenthe ook betrokken bij de inloopspreekuren.

 

Het Beleefhuis blijft ook online actief. Anita Westerhoek: “Voorlopig blijven we ook webinars en online rondleidingen geven voor wie dat prettiger vindt. Het is belangrijk dat mensen weten wat er allemaal ‘te koop’ is om veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen en hier zelf actie in te ondernemen.” Ook geeft Tuinman Jarno op 7 oktober een webinar over tuinonderhoud.

 

Voor het actuele online aanbod en meer informatie kun je terecht op www.actiumwonen.nl/beleefhuis. Het Beleefhuis is telefonisch bereikbaar op 06-228 601 40.

Lees verder
Maak je eigen Midnight Walk!

Maak je eigen Midnight Walk!

Leave review
De Midnightwalk is het grootste evenement van Rotary Club Assen-Noord. Elk jaar op de tweede vrijdag in s...

De Midnightwalk is het grootste evenement van Rotary Club Assen-Noord. Elk jaar op de tweede vrijdag in september organiseert Club Assen-Noord met vele vrijwilligers de Rotary Midnight Walk. In verband met de coronamaatregelen heeft de organisatie dit jaar een alternatieve vorm bedacht: Maak je eigen wijk Midnightwalk!

 

Hiermee zet je de hotspots in jouw wijk centraal. Op 11 september worden de winnaars bekend gemaakt. Elke wijk heeft straks een winnaar. De winnaar ontvangt een goed gevulde picknickmand. 

 

Hoe werkt het?

  1. Maak je eigen wijk MNW , een route is niet nodig, en zend minimaal drie foto’s in van prachtige plekken – hotspots- van je wijk in;
  2. Geef aan waar deze plaatsen te zien zijn (wijk en de straat – omschrijving)
  3. Waarom vind jij dit een mooie plek in jouw wijk?
  4. Maak een foto met een speldje van de MNW 2020 of het logo van de Midnightwalk.
  5. Stuur de beschrijving, foto’s en jouw gegevens (NAW en email en telefoonnummer) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.m, voor 8 september 23.00 uur.

Op 11 september wordt de winnaar van elke wijk bekend gemaakt en worden alle winnende hotspots verzamelt. Deze zijn later te downloaden als digitaal boekje, zodat de routes altijd gelopen kunnen worden!

 

Midnight Walk speldje

Deelnemers aan de midnightwalk krijgen ieder jaar bij de finish een speldje. Omdat er dit jaar geen reguliere Midnight Walk is, is er een alternatief speldje ontworpen. Dit speldje is te koop voor € 5 op de site van Midnight Walk. Behalve het speldje ontvang je een prachtig boekje met informatie over de afgelopen 11 Midnightwalks. De opbrengst wordt helemaal besteed aan de specifieke projecten van het Nationaal Fonds Kinderhulp in Assen.

Lees verder

"Assen is hartstikke mooi, maar we zouden het nóg mooier kunnen maken!"

Leave review
In 2018 is Jacob Wijngaard, bewoner aan de Vaart, in de berm van de waterkant wat gaan spitten, zoals hij...

In 2018 is Jacob Wijngaard, bewoner aan de Vaart, in de berm van de waterkant wat gaan spitten, zoals hij dat noemt. Hij plagde tien meter weg, kocht een insectenbloemenmengsel in de supermarkt en strooide dat royaal op de open gevallen grond. "Gewoon om te kijken of het wat werd. Nou, het eerste jaar toen de bloemen uitkwamen, was fantastisch." In het voorjaar en in september van 2019 is met behulp van tien tot vijftien andere bewoners, Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente zo’n driehonderd meter berm ingezaaid vanaf de Witterbrug tot de Van Heuven Goedhartlaan. Er staat nu onder andere duizendblad, valse kamille, zandblauwtje, korenbloem, klaproos en koekoeksbloem langs de Vaart. Jacob Wijngaard: "Assen is hartstikke mooi, maar we zouden het nóg mooier kunnen maken!"

 

Minder saaie strakke bermen

Wijngaard vervolgt: "Ik vind saaie strakke bermen vreselijk. Met een akkerbloem- of bermenmengsel worden de bermen natuurlijker. De natuur zouden we ook een beetje meer z’n gang moeten laten gaan zoals aan de overkant van de Vaart. Als de gemeente dat niet maait, ziet het er vanzelf hartstikke mooi uit." 

 

Minder maaien

Op de bloemen van de bloemenmengsels komen insecten zoals vlinders en bijen af. De biodiversiteit, zoals de verscheidenheid van planten en dieren, wordt daardoor groter. Ook de gemeente draagt daaraan bij door minder vaak te maaien. Meer soorten planten gaan daardoor groeien. Naast vlinders en bijen profiteren vogels en kleine zoogdieren van de verschillende plantensoorten voor voedsel, schuilmogelijkheden en voortplanting. Om in de bermen een situatie te laten ontstaan met meerdere soorten planten, laat de gemeente het maaisel enkele dagen liggen. Daardoor kunnen aanwezige bloemzaden in de grond zakken en later ontkiemen.     

 

Bewonersinitiatieven

In Assen zijn op vier plekken bloemenmengsels ingezaaid. Wil je ook een dergelijk buurtinitiatief starten? Dan is het belangrijk te weten dat uzelf daarbij de handen uit de mouwen moet steken. Zo heeft Jacob Wijngaard via brieven in de bus, zijn buren en de mensen verderop in zijn straat gevraagd mee te doen. Van de veertig adressen reageerden twintig bewoners positief en deden er uiteindelijk tien tot vijftien mee. "Dat is een mooi aantal", stelt Wijngaard. De gemeente plagde de bovengrond van de berm af, voorzag het van schraal zand, freesde het en kocht het bloemenzaad. De bewoners zaaiden het bloemenmengsel. "We zijn misschien een paar avonden per jaar met een clubje hiermee bezig, maar dat houdt het ook leuk en gezellig."

 

Wil je ook een berm inzaaien met een bloemenmengsel? Dien dan een aanvraag in via de button 'Ik heb een idee' rechtsboven in, of via deze link. Zaaien kan weer vanaf het najaar. 

Lees verder
Pumptrack Assen Oost geopend!

Pumptrack Assen Oost geopend!

Leave review
Vanaf vandaag kunnen skaters, fietsers en mensen op de step gebruik maken van de pumptrackbaan in Assen O...

Vanaf vandaag kunnen skaters, fietsers en mensen op de step gebruik maken van de pumptrackbaan in Assen Oost. De baan is gekeurd en veilig bevonden. Afgelopen juni werd de pumptrackbaan op Landgoed Valkenstijn al opgeleverd. Veel kinderen gingen de baan al op. Helaas was dit vanuit veiligheidsoverwegingen nog niet de bedoeling. Er werden hekken geplaatst om te voorkomen dat mensen de baan konden betreden. Vanochtend zijn de hekken verwijderd.

 

Spelregels

Het is belangrijk dat gebruikers van de baan de spelregels in acht nemen. Zo is het alleen toegestaan de baan te betreden op inline skates of rolschaatsen, met de fiets, een step of een skateboard en is het verplicht een helm te dragen. Alle spelregels zijn te vinden op een bord op het terrein en via onderstaande foto.

 

Officiële opening

Ondanks dat de baan al wel gebruikt mag worden, vindt de officiële opening op 4 september plaats. 

 

Lees verder
TT-Kinderfestival op het Kennemerlandpleintje

TT-Kinderfestival op het Kennemerlandpleintje

Leave review
Het TT Festival ging vorige week, zoals we allemaal weten, helaas niet door. Een groot gemis in Assen. Be...

Het TT Festival ging vorige week, zoals we allemaal weten, helaas niet door. Een groot gemis in Assen. Bewoners van Kennemerland wilden dit echter niet zomaar aan zich voorbij laten gaan en besloten daarom een heus TT Kinderfestival te organiseren!

 

De bewoners hadden voor hun huis een kraampje gestald met spelletjes, ijs, snoep, fruit  en broodjes knakworst. Zo’n 15 kinderen kwamen hier op af en hadden een gezellig middag. Rond etenstijd werden de kraampjes omgetoverd tot een lopend buffet. Hierbij waren diverse gerechten uit verschillende delen van de wereld te proeven. Zo kwamen toch ook dit jaar alle nationaliteiten samen in Assen!

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Ga op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen

Ga op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen

Leave review
Kom je buitenspelen? Ga met de kaart in je hand op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen. Mijn B...

Kom je buitenspelen? Ga met de kaart in je hand op avontuur langs de speelplekken in Kloosterveen. Mijn Buurt Assen heeft alle plekken voor je op een rij gezet. Kun jij ze allemaal vinden?

 

Ontdek de leukste speelplekken


Op de kaart staan de speelplekken, van klein tot groot. Ga op pad en speel eens op een andere plek. Want buitenspelen is leuk en ook nog eens gezond! Wie weet ontdek je nieuwe speeltuintjes en ontmoet je nieuwe vrienden in de buurt. We hebben ook een paar tips om het buitenspelen nóg leuker te maken. Maak een spinnenweb van touw, houd een sneeuwballengevecht met sokken of ruim een keer wat rommel op dat je in de wijk vindt.

 

Kinderburgemeester krijgt de eerste speelplekkenkaart

Op woensdag 24 juni kreeg onze kinderburgemeester Zenna de eerste speelplekkenkaart van Kloosterveen. Zij kan alvast op avontuur. Mijn Buurt Assen deelt de kaarten vóór de vakantie nog uit op de scholen in Kloosterveen. Kun je niet wachten? Download de kaart dan hier

 

Mijn Buurt Assen

Dagelijks zetten gemeente Assen, woningcorporatie Actium en Vaart Welzijn zich in voor groene, veilige en gezellige buurten in Assen. Dit doen we door projecten te organiseren, maar vooral door de initiatieven en ideeën van inwoners te stimuleren. In Kloosterveen werken we onder andere aan het stimuleren van spelen en ontmoeten. Het ontwikkelen en verspreiden van de speeltuinkaart is één van onze activiteiten. 

 

De kinderen in dit filmpje testten de kaart alvast even voor je uit

 

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Buurthuizen krijgen een hart onder de riem

Buurthuizen krijgen een hart onder de riem

Leave review
“Buurthuizen zijn een onmisbare schakel in het contact tussen mensen in onze wijken. Jullie verdienen zek...

“Buurthuizen zijn een onmisbare schakel in het contact tussen mensen in onze wijken. Jullie verdienen zeker ook steun in deze lastige periode” Dat gaf wethouder Jan Broekema vanmiddag mee aan de besturen en beheerders bij een rondje langs het Markehuus, De Schulp, De Dissel en de Componist. Met zijn bezoek wilde de wethouder de besturen en het (vrijwillige) personeel een hart onder de riem steken. Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een tasje te overhandigen met handige hulpmiddelen, onder andere anderhalvemeter-stickers.

 

Na een onzekere periode mogen de wijkcentra, dorps- en buurthuizen nu ook de deuren weer openen. Daarnaast besloot het kabinet vorige week om ook deze organisaties toe te laten tot de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren), zodat zij een beroep kunnen doen op een eenmalige gift van 4.000 euro. Jan Broekema: “De afgelopen periode hebben we ons vanuit de gemeente Assen en in Drents verband sterk gemaakt voor ondersteuning van de dorps- en buurthuizen. Ik ben blij dat we nu dit goede nieuws van het kabinet hebben gekregen.”

Lees verder
Pumptrack Assen Oost nog níet geopend!

Pumptrack Assen Oost nog níet geopend!

Leave review
Veel nieuwsgierige inwoners namen al een kijkje rond en zelfs óp onze nieuwe pumptrack baan in Assen Oost...

Veel nieuwsgierige inwoners namen al een kijkje rond en zelfs óp onze nieuwe pumptrack baan in Assen Oost. Te gek dat jullie zo enthousiast zijn en net als wij niet kunnen wachten! Toch vragen we je om de baan, zolang er hekken om heen staan, niet te gebruiken.  

 

Tot die tijd is de pumptrack namelijk nog niet af en is het niet veilig hier al op te rijden. In de week van 16 juni begint de aannemer met het aanbrengen van de belijning en wordt het grondwerk rondom de baan aangevuld. Zodra de baan open gaat, lees je het op de Facebookpagina van Mijn Buurt Assen.

Lees verder
Het Hugesparkje, een kostbaar geheim in Assen

Het Hugesparkje, een kostbaar geheim in Assen

Leave review
Bewoners van de Alteveerstraat zijn trots op ‘hun’ Hugesparkje. Zij werken er regelmatig om het te onderh...

Bewoners van de Alteveerstraat zijn trots op ‘hun’ Hugesparkje. Zij werken er regelmatig om het te onderhouden en maken samen plannen voor het nog mooier maken van het park. Op 10 juni verwijderde een aantal bewoners samen met wethouder Bob Bergsma de Japanse Duizendknoop. Dit is een plant die daar groeit en andere planten overwoekert.

 

Hugesparkje

Het park werd zo’n dertig jaar geleden aangelegd en ligt tussen de Alteveerstraat, de Vaart en Het Kanaal. Volgens de bewoners kan het parkje veel meer betekenen voor de leefbaarheid van het Asser centrum. Zij zochten naar aanknopingspunten uit de geschiedenis van het park en keken samen met een landschapsarchitect naar mogelijkheden.

 

Nog mooiere toekomst

Tijdens de werkzaamheden van afgelopen woensdag kreeg wethouder Bergsma een boekje, “Het Hugesparkje”. Een werkgroep van bewoners stelde dit op met informatie over de geschiedenis van het parkje. Ook staan er ideeën in over hoe het park nóg mooier kan worden. De wethouder gaf de bewoners complimenten over hoe zij samen met de gemeente het onderhoud in het groen uitvoeren. Bewoners maken nu samen met Mijn Buurt Assen een plan om het Hugesparkje mooier te maken.

Lees verder
Aanleg pumptrack Assen Oost in volle gang

Aanleg pumptrack Assen Oost in volle gang

Leave review
Het is zover, de aanleg van de pumptrack in Assen Oost is in volle gang. Op Landgoed Valkenstijn werken w...

Het is zover, de aanleg van de pumptrack in Assen Oost is in volle gang. Op Landgoed Valkenstijn werken we hard aan deze baan waar je straks op alle soorten wielen kunt spelen. Als er maar geen motor op zit.

 

Buiten bewegen voor jong en oud

Het begon met een buurtinitiatief om een buitenspeelplek terug te krijgen in de buurt.  De afgelopen jaren verdwenen er namelijk verschillende speelterreinen uit Assen Oost. Buurtbewoners kwamen met het idee voor een pumptrackbaan, zij haalden handtekeningen op bij buurtbewoners en vroegen Mijn Buurt Assen om hulp. Buiten bewegen voor jong en oud en een sociale ontmoetingsplek; dát is het idee achter de plannen. De initiatiefnemers zijn blij dat de aanleg is begonnen: “Het is geweldig dat het idee dat we hadden voor de buurt nu werkelijkheid wordt. We zien de baan steeds beter vorm krijgen. En kunnen niet wachten tot we de kinderen erop zien fietsen.“

 

Bulten en bochten

Een pumptrack is een geasfalteerd fietspad met bulten en bochten. Je kunt er met verschillende soorten wielen op spelen. Zoals loopfietsjes, skeelers, skateboards, mountainbikes of rolstoelen. Een mooie speelvoorziening voor jong en oud. Gemakkelijk toegankelijk en veilig.

 

Groene omgeving

Deze plek is onder andere gekozen omdat het dichtbij de scholen ligt. Een groene omgeving en een plek waar gezinnen graag komen. Overdag zijn er vaak mensen, waardoor er sociale controle is. De scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang in de directe omgeving willen de pumptrack straks graag gebruiken. In het ontwerp is rond de baan ruimte voor groen, zodat het past in de omgeving. Leonie van Baarsen, oprichtster van de hondenspeeltuin: “De hondenspeeltuin, de Dierenweide en Stichting Landgoed Valkenstijn hebben begrepen dat er een pumptrack gaat komen met een hoop natuurlijke elementen. We hebben afgesproken dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om te voorkomen dat het een hangplek wordt. Zo komen er geen afdakjes om te schuilen. Ook blijft er genoeg groen over voor voetbal en andere activiteiten. We wensen alle gebruikers veel plezier toe in ons mooie groene stuk in de wijk.”


De financiering voor de aanleg komt van Mijn Buurt Assen, het budget Dorpsinitiatieven van de provincie Drenthe en de gemeente Assen.

Lees verder
Anderhalve meter reminders op de grond!

Anderhalve meter reminders op de grond!

Leave review
Het gaat al een stuk beter op het gebied van corona. We mogen met z'n allen steeds meer, maar de basismaa...

Het gaat al een stuk beter op het gebied van corona. We mogen met z'n allen steeds meer, maar de basismaatregelen gelden nog steeds én zijn heel belangrijk. Houden we ons daar goed aan met z'n allen, dan is de kans dat we corona onder controle houden, een stuk groter. 

 

Eén van de basismaatregelen is het houden van 1,5 meter afstand van elkaar. Dit geldt zowel binnen, als buiten. Om jou hier af een toe een kleine reminder voor te geven, heeft de gemeente Assen afgelopen vrijdag teksten op de grond gespoten met verf. De teksten zijn te vinden bij onder andere speeltuinen en sportvelden. Heb jij ze al gespot?

 

Foto's
Erik Tipker
Lees verder
Maak kennis met: de vogelbungalowbouwer van de Witterstraat!

Maak kennis met: de vogelbungalowbouwer van de Witterstraat!

Leave review
Loop of fiets je door de Witterstraat, dan kan het je niet ontgaan. De pittoreske vogelbungalows aan de b...

Loop of fiets je door de Witterstraat, dan kan het je niet ontgaan. De pittoreske vogelbungalows aan de bomen, aan het einde van de straat. Buurtbewoner Jans Kiers is het creatieve brein achter deze prachtige bouwsels. Wijkcontactpersoon Paul Bouwman en buurtwerker Merel Put gingen een kijkje nemen en stelden Jans enkele vragen over zijn bungalows!

 

Hoe ben je begonnen met het maken van deze vogelbungalows?

“Ik mag graag knutselen, dat is al van jongs af aan. Sinds mijn 14e ben ik al handig en in de loop der jaren heb ik dit verder ontwikkeld. Ik heb materialen verzameld en krijg ze nog steeds van contacten die ik heb in de bouw. Het wit/rode huisje heb ik als eerst gemaakt. Mijn vrouw en ik kwamen hier net wonen. Voor die tijd maakte ik standaard vogelhuisjes. Eenmaal wonende aan de Witterstraat zei ik tegen mijn vrouw; ‘Ik ga eens iets heel anders proberen!’ Zo ontstond de eerste bungalow.

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Tegenwoordig is het makkelijk om overal inspiratie vandaan te halen. Ik heb een tablet met Pinterest, daarop zie ik van alles wat mij inspireert. Sommige dingen probeer ik dan na te maken. Ook zie ik dingen op tv voorbijkomen. Hier maak ik dan een foto van en op een later moment ga ik met dat idee aan de knutsel.“

 

Wat wordt je volgende project?

“Ik hou van variatie, dus af en toe wil ik wat anders dan vogelbungalows. Ik wil me richten op schilderen en het maken van beeldjes van staaldraad. Ook ben ik van plan om te kijken of ik volgend jaar een aantal minicamera’s in de vogelbungalows kan hangen, zodat we de nestjes van binnenuit kunnen zien!”

 

Neem vooral zelf eens een kijkje in de Witterstraat om alle bungalows te kunnen bekijken! 

Lees verder
Het orgel toert nog even verder door Assen!

Het orgel toert nog even verder door Assen!

Leave review
Het orgel van Mijn Buurt Assen begint al een heus fenomeen te worden! Na De Lariks en Pittelo te hebben a...

Het orgel van Mijn Buurt Assen begint al een heus fenomeen te worden! Na De Lariks en Pittelo te hebben aangedaan, ging het orgel vorige week door het centrum van Assen, om de inwoners hier een hart onder de riem te steken.

 

De tour begon aan de Ceresstraat, bij de Ceresstaete en vervolgde door de Altveerstraat. Bij Gerritsma Interieur heeft het orgel de Kloekhorststraat vermaakt om tot slot af te sluiten bji de Stelling. De inwoners waren opnieuw blij verrast en dansten en klapten vrolijk mee op de deuntjes die uit het orgel kwamen. 

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Medewerkers Mijn Buurt Assen gaan de wijk in

Medewerkers Mijn Buurt Assen gaan de wijk in

Leave review
Medewerkers van Mijn Buurt Assen bleven als gevolg van het coronavirus de afgelopen maanden zoveel mogeli...

Medewerkers van Mijn Buurt Assen bleven als gevolg van het coronavirus de afgelopen maanden zoveel mogelijk binnen. Maar om inwoners op tijd de juiste hulp te kunnen bieden, gaat Mijn Buurt Assen vanaf deze week weer de straat op.
 

Inwoners ondersteunen

Mijn Buurt Assen is een samenwerkingsverband tussen Gemeente Assen, Actium en Vaart Welzijn. Vaart Welzijn ondersteunt alle inwoners in de Asser wijken met vragen en problemen over bijvoorbeeld gezondheid, financiën, leefbaarheid, opvoeden of eenzaamheid.

 

Zichtbaar in de wijk, juist nu

Teamleider Bas de Leeuw van Vaart Welzijn: “We informeren inwoners van Assen in deze tijd via social media, onze website en de krant. We zijn telefonisch en per e-mail bereikbaar voor vragen en houden nauw contact met onze samenwerkingspartners, maar ontvangen niet alle signalen (op tijd). Om goed te weten waar onze hulp nodig is, gaan we daarom met Mijn Buurt Assen de wijk in. Zo kunnen we in gesprek met inwoners ervaren hoe het met hen gaat. Zijn er vragen, maakt iemand zich zorgen om zijn of haar buurman, voelt iemand zich eenzaam of angstig? Ook kunnen we bijvoorbeeld vandalisme signaleren en hangplekken van jongeren bezoeken. Juist nu is onze aanwezigheid op straat extra belangrijk’’. De medewerkers houden zich uiteraard aan de richtlijnen van het RIVM.

 

Samen zorgen we voor elkaar

De medewerkers van Vaart Welzijn gaan ook gezamenlijk met de Mijn Buurt Assen partners en/of politie en handhaving de wijk in. Trek ze gerust aan hun jas om een praatje te maken, een vraag te stellen of meld signalen uit uw buurt. Zij informeren u graag over de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. U herkent de welzijnswerkers aan de kleding van Vaart Welzijn of Mijn Buurt Assen.

Lees verder
Opnieuw met het orgel on tour!

Opnieuw met het orgel on tour!

Leave review
Op vrijdag 28 april gingen we voor het eerst met de orgel op pad langs enkele verzorgingstehuizen in de L...

Op vrijdag 28 april gingen we voor het eerst met het orgel op pad langs enkele verzorgingstehuizen in de Lariks en Pittelo. Om de bewoners een hart onder de riem te steken, maar ook om gewoon wat vertier te brengen in deze gekke dagen. Afgelopen vrijdag deden we dat nog eens dunnetjes over!

 

De tweede ronde met het orgel van Chris Spelbrink viel ook nu weer goed in de smaak. We gingen onder andere langs De Wijde Blik, de Ekke Faber Flat en de Amstelflat. Er werd weer gedanst, uiteraard op gepaste afstand van elkaar en veel gelachen. Even wat afleiding voor de inwoners van Assen, die het zo goed volhouden met z'n allen!

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Waan je in Frankrijk op de Jeu de Boules baan in Peelo!

Waan je in Frankrijk op de Jeu de Boules baan in Peelo!

Leave review
Zoek je een buitenactiviteit waarbij je goed afstand kunt houden? En wil je je deze zomer toch een beetje...

Zoek je een buitenactiviteit waarbij je goed afstand kunt houden? En wil je je deze zomer toch een beetje op vakantie in Frankrijk wanen? In Peelo kun je 'Jeu de Boules' spelen op het plein voor het Markehuus. Deze jeu de boules baan was één van de winnende wensen bij een ideeënwedstrijd en is nu uitgevoerd!

 

Wil je ook een potje spelen? Neem dan je eigen materiaal mee. Zodra het buurtgebouw weer open kan, leen je daar een set ballen en een hark.

 

Spelregels Jeu de Boules

Het doel van het spel is eenvoudig: de boules (ballen) zo dicht mogelijk bij het but (kleine balletje) werpen. Jeu de Boules speel je één tegen één (met drie ballen pp), in twee teams van twee (met drie ballen pp) of met drie aparte spelers (twee ballen pp). Doe een tos wie er mag beginnen. Dat kan zijn door het but te werpen, waarna ieder team een boule mag gooien. Wie het dichtst bij het but eindigt, mag beginnen.

 

Wanneer team 1 de eerste bal heeft gegooid, probeert team 2 een bal dichterbij het but te gooien. Hierbij mogen zowel de boule van team 1 als het but weggestoten worden. Wanneer het team dat aan de beurt is er niet in slaagt een boule dichterbij het but te plaatsen dan het vorige team, blijft dit team aan de beurt en mag het een nieuwe boule gooien. Pas wanneer het team een boule dichterbij gooit, of geen boules meer over heeft is het andere team aan de beurt.

 

Wanneer alle boules gespeeld zijn krijgt alleen het team dat een boule het dichts bij het but heeft gegooid een (of meerdere punten). Iedere boule die dichter bij het but ligt dan de beste boule van het andere team levert één punt op. Zo krijgt het team dat 2 boules dichter bij het but heeft gegooid dan de beste boule van het andere team bijv. 2 punten. Het team dat een werpronde wint, mag de volgende ronde beginnen door het but en de eerste bal te gooien. Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft gescoord.

 

 

 

Lees verder