Buurtnieuws

Geld besparen, hoe doe je dat?

Geld besparen, hoe doe je dat?

Laat een reactie achter
In de maanden mei en juni start Vaart Welzijn met een aantal inloopdagen over De VoorzieningenWijzer. De ...

In de maanden mei en juni start Vaart Welzijn met een aantal inloopdagen over De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer helpt mensen bewust keuzes te maken over geld. 

 

Aan de hand van jouw persoonlijke situatie kunnen we bekijken of je gebruik kunt maken van regelingen en voorzieningen.

 

Inloopdagen

Tijdens de inloopdagen van de VoorzieningenWijzer doorloop je een digitaal programma. Samen kunnen we bekijken of je kunt besparen op de zorgverzekering of energie, toeslagen kunt krijgen, gebruik kunt maken gemeentelijke regelingen of advies over de belastingaangifte.

De afgelopen jaren hebben meerdere inwoners gebruik gemaakt van de VoorzieningenWijzer. Ze hebben meer inzicht gekregen in hun financiën. Daarnaast hebben zij advies gekregen die soms tot besparingen hebben geleid tot wel 600 euro  per jaar. 

 

Aanmelden

Inwoners die gebruik willen maken van de inloopdagen kunnen zich gratis aanmelden. Dat kan door adres- en contactgegevens te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding neemt Vaart Welzijn contact op om een afspraak in te plannen tijdens de inloopdagen. Uiteraard houden we tijdens de inloopdagen rekening met de maatregelen rondom het coronavirus.

Lees verder
Stukkie Struun'n!

Stukkie Struun'n!

Laat een reactie achter
Stil zitten is in deze tijd makkelijker dan ooit. Terwijl bewegen nu juist zo belangrijk is. Of je nu al ...

Stil zitten is in deze tijd makkelijker dan ooit. Terwijl bewegen nu juist zo belangrijk is. Of je nu al wat ouder bent of juist jong. Studenten Ian en Stijn van de opleiding Sport en Bewegen van het Drenthe College helpen je letterlijk op weg.

 

Ze dagen jou uit om regelmatig een wandeling te maken. Lekker rustig in je eentje of gezellig samen. Want een dagelijkse wandeling is niet alleen goed voor je botten en uithoudingsvermogen, je vergroot er ook je spierkracht mee en verbrandt die overtollige kilo’s. En misschien wel net zo belangrijk; wandelen maakt je creatiever, geconcentreerder en verlaagt stress. Kom dus meteen van die bank af en geef je op voor Stukkie Struun’n!

 

Zo werkt het!

Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan een informatietasje met wandelroutes, een stappenteller en een motivatiekaart om al je wandelingen en verbrande calorieën op bij te houden. Natuurlijk ben je vrij om zover en lang te lopen als je zelf wilt en kunt. Dit mag dus ook een eigen route zijn. Je hoeft alleen de stappenteller maar in je broekzak te stoppen en je kunt van start.

 

Niet alleen wandelen?

Vind je alleen lopen niet zo leuk? Doe dan mee tijdens onze startwandeling op dinsdag 18 mei van 11.00 tot 12.00 uur. We verzamelen bij de praatpaal aan de Adama van Scheltemalaan. Je kunt je hiervoor ook per mail opgeven. Struun je mee?

Lees verder
Plantjes voor bewoners in Pittelo

Plantjes voor bewoners in Pittelo

Laat een reactie achter
Mijn Buurt Assen heeft afgelopen woensdag plantjes rond gebracht aan de bewoners van de Amstelflat in Pit...

Mijn Buurt Assen heeft afgelopen woensdag plantjes rond gebracht aan de bewoners van de Amstelflat in Pittelo.

Iedereen heeft een houten bakje gekregen met daarin drie plantjes, een kleine stroopwafel en een kaartje. Op deze manier wil Mijn Buurt Assen de bewoners een steuntje in de rug geven tijdens de lockdown.  Een week eerder hebben de bewoners van de Lorelei plantjes in ontvangst mogen nemen.

Foto's
Kelvin Deen
Lees verder
Zaaien en planten bij het Enkeerdveld

Zaaien en planten bij het Enkeerdveld

Laat een reactie achter
Vorige maand vertelden we je over het buurtinitiatief aan de Enkeerdhamel in Marsdijk. Bewoners wilden gr...

Vorige maand vertelden we je over het buurtinitiatief aan de Enkeerdhamel in Marsdijk. Bewoners wilden graag het Enkeerdveld mooier maken, door het onder andere in te zaaien met bloemenmengsels. Afgelopen zaterdag, op de dag van de Nationale Bijentelling, was het zover! Onder leiding van Landschapsbeheer Drenthe hebben inwoners van Marsdijk geplant en gezaaid!

 

Verschillende inwoners kwamen in shifts, coronaproof, naar het veldje om te helpen. Het zonnetje scheen en er is flink wat werk verzet! Voorbijgangers boden zelfs spontaan aan om mee te helpen. Nu wachten we rustig af wat er op komt......

 

Bekijk alle foto's door wijkreporter Johan door op de grijze bolletjes te klikken!

 

Foto's
Johan Boetes
Lees verder
Een online wijkbezoek aan Assen West

Een online wijkbezoek aan Assen West

Laat een reactie achter
Elke maand bezoekt het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Assen één wijk van Assen. Door...

Elke maand bezoekt het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Assen één wijk van Assen. Door corona kan dit helaas (nog) niet fysiek, maar gebeurt dat digitaal. Afgelopen dinsdag 13 april gingen bewoners van Assen West (Baggelhuizen) in gesprek met het college.  

 

Voorafgaand aan het wijkbezoek zijn er filmopnames gemaakt van verschillende buurtinitiatieven, zoals speeltuin De Salland, speeltuin De Bult, de Natuurspeelplaats, de buurtmoestuin en het Sticht. Door deze filmpjes heeft het college kunnen zien welke bewoners er onder andere achter de buurtinitiatieven zitten en hoe de initiatieven er nu voor staan. Gedurende het gehele wijkbezoek gingen de bewoners met elkaar en het college in gesprek over wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Kortom: een zeer waardevol wijkbezoek! 

Vanuit het college nogmaals dank aan deze enthousiaste bewoners voor hun deelname aan het wijkbezoek! 

 

Next stop: Peelo, dinsdag 18 mei 

Wil jij iets kwijt aan het college over Peelo? Neem dan contact op met wijkcoördinator Allart van der Haar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., t.a.v. Allart. Hij verzamelt de opmerkingen en ideeën voor het volgende college bezoek. 

Lees verder
Duurzame nieuwbouw aan het Cruyffcourt

Duurzame nieuwbouw aan het Cruyffcourt

Laat een reactie achter
Aan het Cruyffcourt (Thorbeckelaan 16 t/m 74) maken de gesloopte woningen plaats voor dertig energieneutr...

Aan het Cruyffcourt (Thorbeckelaan 16 t/m 74) maken de gesloopte woningen plaats voor dertig energieneutrale woningen voor kleine gezinnen. De woningen die nog deze zomer worden opgeleverd, wekken met zonnepanelen zelf de energie op die nodig is om het huis te verwarmen, koelen en ventileren. Maar er is meer…

 

Bekijk het hier!

 

Iets voor jou? Vanaf eind april/begin mei kun je reageren op één van de woningen via www.thuiskompas.nl. Op www.actiumwonen.nl kun je meer lezen over dit nieuwbouwproject dat een fijn thuis biedt aan mens en dier.

Lees verder
Maak stappen in Baggelhuizen!

Maak stappen in Baggelhuizen!

Laat een reactie achter
Ian en Stijn, derdejaars studenten Sport en Bewegen van het Drenthe College, nodigen bewoners van Baggelh...

Ian en Stijn, derdejaars studenten Sport en Bewegen van het Drenthe College, nodigen bewoners van Baggelhuizen uit om in beweging te komen en te werken aan een gezonde leefstijl. Zij kozen een paar straten uit waar vooral senioren wonen. Bewoners krijgen een brief met uitleg en een uitnodiging om mee te doen.


De studenten stellen ook vragen over het wonen in de buurt en bewoners kunnen hun ideeën delen. Er is een goodiebag voor mensen die meedoen. Met informatie over welzijn, initiatieven en mogelijkheden in de buurt. Maar ook een stappenteller en een kaart met voorbeeldroutes om op pad te gaan. Ieder op zijn of haar eigen niveau met of zonder buurvrouw of buurman. Het idee is dat zij de uitdaging aangaan om elke keer het aantal stappen uit te breiden. Beweging is immers belangrijk, voor jong en oud! Doe je ook mee?

Lees verder
Wijkbezoek college Assen-West/Baggelhuizen

Wijkbezoek college Assen-West/Baggelhuizen

Laat een reactie achter
Inwoners uit Assen-West opgelet! Heb je altijd al eens burgemeester of wethouder willen zijn? En beslissi...

Inwoners uit Assen-West/Baggelhuizen opgelet! Heb je altijd al eens burgemeester of wethouder willen zijn? En beslissingen willen nemen over jouw wijk? Neem dan dinsdag 13 april plaats op hun stoel tijdens het online wijkbezoek! Tussen 13.00 uur en 15.00 uur gaat het college in gesprek met inwoners uit de wijk.

 

De burgemeester en wethouders willen graag weten wat er leeft en speelt in de wijk, welke mooie initiatieven en plannen er zijn en met welke aandachtspunten zij rekening moeten houden. 

 

Aanmelden
Woon je in Assen-West/Baggelhuizen? En zou je een keer kennis willen maken met de collegeleden en met hen delen wat er in jouw wijk zoal speelt? Dan kun je je tot donderdag 8 april opgeven via het contactformulier op onze site of door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees verder
Marsdijk bloeit met prachtig nieuw bloemenveld

Marsdijk bloeit met prachtig nieuw bloemenveld

Laat een reactie achter
Een aantal bewoners in Marsdijk hebben enige tijd geleden hun handen in elkaar geslagen om het Enkeerdvel...

Een aantal bewoners in Marsdijk hebben enige tijd geleden hun handen in elkaar geslagen om het Enkeerdveld weer mooi te maken. Maar liefst elf gezinnen zijn aan de slag gegaan met een plan en organiseerden een bijeenkomst in februari 2020. Hieruit is een mooi plan gekomen.

 

Vanaf maart vorig jaar is de buurt begonnen met het veiligstellen van snoeihout uit het Beekdal en het creëren van de Schapendrift. In deze dagen is er regelmatig met voorbijgangers gesproken over de activiteiten. Dit leverde allemaal positieve en enthousiaste reacties op. Tijdens NLDoet zijn we met een aantal buurtgenoten verder gegaan met de Schapendrift. Het was prachtig weer en er kwamen heel wat belangstellenden even kijken. Groepjes bleven staan op het fietspad en de reacties waren wederom onverdeeld positief. De buurt is blij dat er eindelijk wat met het veld wordt gedaan. De biodiversiteit terugbrengen in het beekdallandschap is van hoge maatschappelijke waarde. Dit maakt  “De Landjes”  weer een aaneengesloten natuurgebied.

 

Natuurlijke dimensie

Het veld zit momenteel vol met kuilen, molshopen en er staat vaak veel water op, wat afloopt naar de beek. De afwatering van het fietspad loopt zo het veld op. Voor een bruikbaar trap- en vliegerveld moet dit worden geëgaliseerd en gedraineerd. Dit is in het kader van waterberging niet zinvol en bovendien erg kostbaar. Door afplaggen, inzaaien, beplanten en het volgen van de loop van de ondergrond kan de afwatering richting de beek worden geaccentueerd. Hiermee wordt een natuurlijke dimensie toegevoegd aan het beekdallandschap.

 

Meer informatie

Een bijeenkomst, samen met Mijn Buurt Assen, waarin het plan gepresenteerd zou worden, kon vanwege corona helaas niet doorgaan. Hier zou ruimte zijn voor ideeën en vragen. Heb jij vragen over dit plan? Of heb je zelf een leuk buurtinitiatief voor jouw wijk? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l of gebruik ons contactformulier

 

Lees verder
Ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers in het Beleefhuis

Ontmoeten en ontzorgen voor mantelzorgers in het Beleefhuis

Laat een reactie achter
Woensdag 3 maart bracht wethouder Jan Broekema een bezoek aan het Beleefhuis in Assen. Het Beleefhuis is ...

Woensdag 3 maart bracht wethouder Jan Broekema een bezoek aan het Beleefhuis in Assen. Het Beleefhuis is sinds kort op woensdagen en vrijdagen geopend voor mensen die mantelzorg ontvangen. De mantelzorger kan op deze manier de mantelzorg overdragen (respijtzorg). Dit kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers. De wethouder liet zich woensdag 3 maart bijpraten over deze vorm van zorg aan mantelzorgers en bezocht het Beleefhuis.

 

Versterken van hulp

De gemeente Assen telt ruim 1500 mantelzorgers. Mantelzorg geven kan voldoening geven, maar is niet altijd makkelijk. Iemand die mantelzorg verleent kan overbelast raken waardoor men zelf een beroep moet doen op hulp en of ondersteuning. Jan Broekema: “Zorgen voor mantelzorgers is dus belangrijk, dit kan preventief zijn. Vanuit het Netwerk Informele Zorg Assen bieden we al mantelzorgwaardering aan en bieden we een platform voor en door mantelzorgers. Daar komt nu dus ook het aanbod vanuit het Beleefhuis in Assen bij. Dit geheel draagt hopelijk echt bij aan verlichting en voorkomt wellicht overbelasting.”


Respijtzorg thuis of in het Beleefhuis

Op woensdagen en vrijdagen kunnen mensen die mantelzorg ontvangen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in het Beleefhuis voor vervangende zorg. Een andere mogelijkheid is dat een vrijwilliger op bezoek komt bij mensen thuis zodat de mantelzorger iets voor zichzelf kan doen terwijl de vrijwilliger vervangende zorg verleent. Op dit moment wordt onder mantelzorgers in Assen onderzocht of men ook behoefte heeft aan de mogelijkheid om hun naaste te laten logeren in het Beleefhuis.

 

Ontwikkelingen in het sociaal domein

De start van respijtzorg staat niet op zichzelf. Jan Broekema: “We werken in de gemeente Assen aan het versterken van hulp die inwoners kunnen krijgen op het gebied van zorg en welzijn. Als we laagdrempelige zorg dicht bij huis kunnen aanbieden dan hebben mensen op termijn hopelijk minder of geen zwaardere, geïndiceerde zorg nodig. Het is goed om in een vroeg stadium inwoners te helpen en niet pas als ze meer of complexere zorg nodig hebben. Daar werken we aan binnen de gemeente samen met Vaart Welzijn. Deze respijtzorg is de eerste van tien initiatieven waarmee we hulp op het gebied van zorg en welzijn voor Assenaren willen versterken.”

 

Meer informatie

Voor vragen of aanmelden kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Daarnaast kunnen mantelzorgers in Assen terecht op www.informelezorgassen.nl

Lees verder
Wat zou jij doen als je voor één dag burgemeester of wethouder mocht zijn? (Filmpje!)

Wat zou jij doen als je voor één dag burgemeester of wethouder mocht zijn? (Filmpje!)

Laat een reactie achter
Inwoners uit Marsdijk opgelet! Heb jij altijd al eens burgemeester of wethouder willen zijn? En beslissin...

Inwoners uit Marsdijk opgelet! Heb jij altijd al eens burgemeester of wethouder willen zijn? En beslissingen mogen nemen over jouw wijk? Neem dan op 9 maart plaats op hun stoel tijdens het online wijkbezoek aan Marsdijk! 

 

Bekijk nu de uitnodiging van burgemeester Marco Out en meld je aan! Dit kan tot maandag 8 maart via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Lees verder
Soep op de stoep

Soep op de stoep

Laat een reactie achter
Gisteren bezorgde wethouder Jan Broekema samen met medewerkers van Vaart Welzijn, Actium en de gemeente A...

Gisteren bezorgde wethouder Jan Broekema samen met medewerkers van Vaart Welzijn, Actium en de gemeente Assen 400 koppen snert bij bewoners uit de Lariks. Met deze actie blijven we ook in coronatijd in contact met bewoners.

 

In contact

De soep is uitgedeeld in de buurt Aar, Delft, Stroom en in de buurt Beek en omgeving. In beide buurten maken de gemeente en Actium plannen om de buurt toekomstbestendig te maken. In de Aar, Delft, Stroom worden plannen gemaakt om de huurwoningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. In de Beek en omgeving onderzoekt de gemeente of de buurt van het aardgas af kan. Door corona is het lastiger om met bewoners in contact te komen. Met een kop soep in de hand gingen de medewerkers het gesprek aan met bewoners over de plannen, maar vooral ook om te vragen hoe het gaat.

 

Actie soep op de stoep

De actie ‘Soep op de stoep’ is een initiatief van 2GetThere om in deze coronatijd bewoners een hart onder de riem steken en met elkaar in contact te blijven. In Drenthe heeft de organisatie samen met FC Emmen een grootschalige actie opgezet. De Commissaris van de Koning draagt de succesvolle actie een warm hart toe en doneert 6.500 koppen soep aan heel Drenthe.

 

Bekijk alle foto's hieronder door op de grijze bolletjes te klikken!

Foto's
Ineke Heijting en eigen materiaal
Lees verder
Sport en spel activiteit in het Anne Frank Park groot succes

Sport en spel activiteit in het Anne Frank Park groot succes

Laat een reactie achter
Gisteren hebben we in Marsdijk een sport en spel activiteit georganiseerd voor jongeren van 13 t/m 17 jaa...

Gisteren hebben we in Marsdijk een sport en spel activiteit georganiseerd voor jongeren van 13 t/m 17 jaar. Met heerlijk weer erbij hebben vele jongeren genoten van verschillende activiteiten zoals Speedminton, Boogschieten, Rampshot en Kan Jam. Het was een groot succes! 

 

Het was fijn om veel jeugd uit de buurt weer te zien. Daarom hebben we besloten om elke maand iets te organiseren in de wijk. Er kwamen veel verzoeken om de leeftijdsgrens te verlagen naar 10 jaar. Uiteraard gaan we hier iets mee doen!

Houd onze Facebook en activiteitenpagina in de gaten voor de volgende activiteit in het Anne Frank Park. In de zomer willen we de reeks activiteiten afsluiten met een Escape Room in het Anne Frank Park!

 

Wil je meedenken?

Ben je tussen de 13 en 17 en wil je graag meedenken over de activiteiten? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wordt onderdeel van de whatsappgroep waarbij ideeën uitgewisseld worden. Een mooie manier om ook andere jeugd uit jouw buurt te leren kennen!

 

Bekijk de foto's van de sport en spel activiteit door hieronder op de grijze bolletjes op de foto's te klikken. Zo scroll je makkelijk door alle foto's heen! 

Foto's
Johan Boetes
Lees verder
Mooie opbrengst praatplaat Noorderpark

Mooie opbrengst praatplaat Noorderpark

Laat een reactie achter
Begin december ontvingen buurtbewoners rondom de Nobellaan, Klenckestraat en Groen van Prinstererlaan een...

Begin december ontvingen buurtbewoners rondom de Nobellaan, Klenckestraat en Groen van Prinstererlaan een huis-aan-huis verspreide praatplaat van ons. Met stickers of digitale punaises deelden zij massaal hun tips en verbetersuggesties over hun woonomgeving met ons. Maar liefst 130 ideeën passeerden de revue. Tijd voor actie dus!

 

We koppelden de belangrijkste resultaten aan de buurt terug, maar ook wat we er mee gaan doen. Nieuwsgierig wat we van plan zijn? Lees dan hier de terugkoppeling terug.

Lees verder
Beheerder dierenweide Assen Oost neemt afscheid

Beheerder dierenweide Assen Oost neemt afscheid

Laat een reactie achter
Jan Schra zette zich de afgelopen jaren enorm in voor de dierenweide Assen Oost, landgoed Valkenstijn en ...

Jan Schra zette zich de afgelopen jaren enorm in voor de dierenweide Assen Oost, landgoed Valkenstijn en de bewoners. Om gezondheidsredenen moet hij stoppen met zijn werk. Dit kunnen wij vanuit Mijn Buurt Assen natuurlijk niet ongemerkt laten gebeuren. Wethouder Jan Broekema bracht een cadeau bij Jan om hem hartelijk te bedanken voor zijn inzet in de wijk.

 

De nieuwe Stichting Dierenweide Assen Oost bestaat sinds juni 2015. Daarvoor was er een roerige periode met veel wisselingen van beheerders. Iedereen was gestopt en een tijdje was er geen dierenweide in de wijk. Jan Schra vond dat de Assen Oost niet zonder kon en beheerde samen met vrijwilligers de dierenweide. Behalve de zorg voor de dieren deed Jan veel meer voor Valkenstijn en de bewoners van de wijk, zoals: beheer uitleenpunt van tuingereedschap, ondersteuning aan de hondenspeelplek, ondersteuning Stichting beheer Valkenstijn en het schoonhouden van de nieuwe pumptrack.

 

Wij zijn blij dat er inmiddels nieuwe vrijwilligers gevonden zijn om zijn werk voort te zetten rond de dierenweide. Landgoed Valkenstijn is een mooie groene ontmoetingsplek in de wijk met veel activiteiten voor jong en oud. En een startpunt voor activiteiten uit de buurt. Jan, bedankt!

Lees verder
Wijkbezoek college aan Kloosterveen

Wijkbezoek college aan Kloosterveen

Laat een reactie achter
Op 2 februari vond het tweede online wijkbezoek van het college van Burgemeesters en Wethouders plaats. D...

Op 2 februari vond het tweede online wijkbezoek van het college van Burgemeesters en Wethouders plaats. Dit keer was de wijk Kloosterveen aan de beurt. Meerdere bewoners en organisaties uit de wijk gaven een beeld van wat er speelt in Kloosterveen en gingen hierover in gesprek met het college.

 

Als voorbereiding op de bijeenkomst zijn burgemeester en wethouders, één-op-één met een wijkcoördinator van Mijn Buurt Assen op de fiets de wijk in geweest. De bijeenkomst was zeer geslaagd. Met presentaties van MFA Kloosterveste, Vestepraat, Stichting speeltuin Kloosterveen, de winkeliersvereniging en de scholensamenwerking Handen Ineen kreeg het college een mooie inkijk in de wijk.

 

Een filmpje van de wijkagent en jongerenwerker leverde een interessante discussie op over de jeugd en hoe daarmee wordt omgegaan. Als afsluiting van het bezoek kregen bewoners de kans om één-op-één in gesprek te gaan met leden van het college.

 

In maart gaat het college op (online) wijkbezoek in Marsdijk.

Lees verder
Actium bouwt 140 appartementen terug aan Thorbeckelaan

Actium bouwt 140 appartementen terug aan Thorbeckelaan

Laat een reactie achter
Tot medio april/mei wordt er volop gesloopt aan de Thorbeckelaan. In totaal maken de zeven flats plaats ...


Tot medio april/mei wordt er volop gesloopt aan de Thorbeckelaan. In totaal maken de zeven flats plaats voor vier flats aan de noordkant en twee flats aan de zuidkant. Daarmee komen er in totaal 140 appartementen terug aan de Thorbeckelaan, 28 meer dan in de huidige flats het geval was. Vanaf de bouwvak wordt gestart met de bouw van de eerste vier flats. Voor de flats aan de zuidkant is eerst nog een bestemmingsplan nodig.

 

Thorbeckelaan-Noord

De 64 appartementen aan de noordkant worden vervangen door 80 sociale huurappartementen. De flats worden op dezelfde voetprints gebouwd en worden vijf etages hoog. Ook krijgen ze verschillende aardetinten. De nieuwe appartementen gaan over één of twee slaapkamers beschikken. Tussen de flats komen, ingepast in de groene parkachtige omgeving, parkeerplaatsen voor de bewoners die afgesloten worden met een slagboom. De toegang naar de parkeerplaatsen is straks vanaf de parallelweg van de Thorbeckelaan. Op het parkeerterrein komen voorzieningen zodat daar later makkelijk laadpalen geplaatst kunnen worden als er vraag naar is. Daarnaast komen er in de kelder aansluitpunten voor scootmobiels en e-bikes. De individuele woningen worden voorzien van zonnepanelen die op het dak van het complex worden geplaatst.

 

Rond de bouwvak start Actium met de nieuwbouw die circa twee jaar later klaar is. Gecombineerd met de bouwwerkzaamheden, wordt ook de openbare ruimte rond de flats aangepakt vanuit Mijn Buurt Assen. Rob Hoogeveen (manager Vastgoed Actium): “We doen dit in één keer om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.”

 

Openbare ruimte

Naast de parkeerplaatsen tussen de vier flats, komen er extra parkeerplekken langs de parallelweg van de Thorbeckelaan. Deze worden voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Om de verkeersveiligheid te vergroten, komt er een fietsoversteek in de Thorbeckelaan ter hoogte van Marturia met een verbinding naar CKC Het Kompas.

 

Om water tijdens piekbuien voldoende te kunnen afvoeren, worden er wadi’s in het groen tussen de flats aangelegd. “We doen ons best om zoveel mogelijk bomen te behouden, vanwege het beeldbepalende karakter. Ook komen er meer verschillende nieuwe bomen en andere beplanting terug voor een betere biodiversiteit. Naast het behouden van het waardevolle groen en de aanleg van wadi’s doen we ook zoveel mogelijk aan hergebruik van materialen. Zo krijgen de 60 jaar oude klinkers een tweede leven in de rijbaan van de parkeervakken en in de voetpaden”, aldus Hoogeveen. De parkeervakken zelf worden van half open verharding en zijn daarmee klimaat adaptief. Rob Hoogeveen: “Vanuit Mijn Buurt Assen gaan we met de toekomstige bewoners en omwonenden kijken of er nog behoefte is aan een plek voor bewegen, spelen en ontmoeten.”

 

Wijkvernieuwing

Het Noorderpark is flink vernieuwd. Onder de vlag van Mijn Buurt Assen zijn er in de afgelopen tijd behoorlijk wat woningen gerenoveerd of gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook wordt de openbare ruimte aangepakt en ontpoppen er allerlei buurtinitiatieven en sociale activiteiten om de wijk nog mooier en leuker te maken. “Bewoners hebben actief meegedacht over de nieuwbouw en hoe deze past in de mooie parkachtige omgeving. Zo hebben bewoners zelf geschetst en getekend. Het plan met het meeste draagvlak wordt nu uitgevoerd.”

Lees verder
Spot TV Assen: het tv kanaal voor en door jongeren

Spot TV Assen: het tv kanaal voor en door jongeren

Laat een reactie achter
Assen krijgt een online tv kanaal voor en door jongeren: Spot TV Assen. Het redactieteam wordt gevormd do...

Assen krijgt een online tv kanaal voor en door jongeren: Spot TV Assen. Het redactieteam wordt gevormd door jongeren vanuit verschillende scholen en opleidingen. Samen maken zij zichtbaar wat er allemaal gebeurt in Assen voor de jeugd van 12 tot 22 jaar. Én ze bedenken en organiseren nieuwe (online) activiteiten, waar je naar kunt kijken of waar je aan mee kunt doen. De aftrap van Spot TV Assen is vrijdag 12 februari om 20:00 uur met een eerste live-uitzending, met DJ Miquell Kaidel uit Assen, bekend van o.a. radiostation Funx.

 

Dit initiatief van de gemeente Assen in samenwerking met Spot TV, Vaart Welzijn, Asser Sport Akkoord, DNK, ICO, DAF, Podium Zuidhaege, Vaart in Assen en Spraakmakend wordt betaald door geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld om jongeren perspectief te bieden in coronatijd. Alle uitzendingen worden gemaakt vanuit de studio in Podium Zuidhaege.

 

Platform voor jongeren

Wethouder Jan Broekema is blij met de samenwerking tussen alle partijen. “Ons streven is om jongeren vermaak en steun te bieden in deze coronatijd. Maar ook om hiermee een platform voor jongeren neer te zetten dat na de coronacrisis blijft bestaan. De komende weken breiden we het aanbod van activiteiten uit op basis van ideeën van de jeugd. In principe online, maar waar het binnen de regels kan ook in levenden lijve, bijvoorbeeld in de vorm van sport activiteiten.”

 

Actualiteiten, events en aandacht voor maatschappelijke thema’s

Naast actualiteiten, lifestyle, sport en events, komt er op Spot TV ruimte voor de maatschappelijke kant. Zoals een spreekuur van Vaart Welzijn voor jongeren of programma’s over thema’s die actueel zijn. Jongeren kunnen via Spot TV meedoen aan bepaalde activiteiten. Ook worden activiteiten live gestreamd.

 

Eerste uitzending 12 februari: praat meteen mee!

Op vrijdag 12 februari om 20:00 uur is de allereerste live-uitzending van Spot TV Assen vanuit Podium Zuidhaege. Iedereen kan meekijken via https://assen.spot-tv.nl/. Naast een optreden van DJ Miquell Kaidel worden tijdens de uitzending nieuwe ideeën besproken voor activiteiten en de invulling van Spot TV Assen. De input van jongeren is daarbij erg belangrijk. Jongeren die hierover mee willen praten kunnen dit vrijdag via de livestream doen.

Lees verder
Hoe gaat het met de Praatpaal in Kloosterveen?

Hoe gaat het met de Praatpaal in Kloosterveen?

Laat een reactie achter
Wat vind jij van de buurt? Dat vroegen we eind vorig jaar aan de bewoners van de Rozemarijntuin in Kloost...

Wat vind jij van de buurt? Dat vroegen we eind vorig jaar aan de bewoners van de Rozemarijntuin in Kloosterveen. Zij kregen een kaart in de bus met de oproep: ‘Wat vind jij van de buurt? Praat erover met je buurtgenoten. Schrijf het op en doe het in de brievenbus.’ De kaartjes konden in de brievenbus die we daar tijdelijk neergezet hebben. Een mooie coronaproof actie van het Mijn Buurt Assen team om ideeën op te halen. En om in contact te komen met buurtbewoners.

 

Er kwamen een paar mooie ideeën uit de bus die we in een overzicht terugkoppelden aan de bewoners. We gaan hier graag samen met hen mee aan de slag! Met een aantal mensen is al contact geweest om hun opmerkingen en of mooie ideeën te bespreken.

 

Een aantal voorbeelden

 

"Het missen van verbinding in de buurt met buurtbewoners."
Hiervoor stellen we budget beschikbaar om, zodra het weer kan, iets leuks te organiseren. Er zijn mensen die wel iets willen doen voor jongeren of voor ouderen. Met hen zijn en/of gaan we in gesprek.

 

"Het ontbreken van speeltoestellen voor kleinere kinderen."
In Kloosterveen zijn al veel speeltuinen, we hebben de speeltuinkaart rondgedeeld om de speelplekken van Kloosterveen samen te ontdekken.

 

"Meer groen en bloemen op de veldjes."
We zijn direct aan de slag gegaan om verwaarloosde planten en heesters in de buurt weg te halen. We planten daar nieuw groen terug.

 

Dit jaar gaan we de praatpaal ook op andere plekken inzetten. Vind jij het wat voor jouw buurt of straat? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto's
Jantina Mulder
Lees verder
Actium start bouw op locatie Vredeveldschool in Assen Oost

Actium start bouw op locatie Vredeveldschool in Assen Oost

Laat een reactie achter
Op de hoek van de Pinksterbloemstraat en Zilverschoonstraat worden 22 appartementen gebouwd. Dit is de pl...

Op de hoek van de Pinksterbloemstraat en Zilverschoonstraat worden 22 appartementen gebouwd. Dit is de plek waar vroeger de Vredeveldschool stond. Bouwmij Hendriks BV uit Assen maakt het bouwterrein hiervoor klaar en begint in het voorjaar met bouwen. De appartementen zijn ongeveer begin 2022 klaar, verwacht Actium.

 

22 appartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens

Het wordt een appartementengebouw dat ongeveer net zo groot is als de gebouwen die al aan de Zilverschoonstraat staan. Het blok krijgt vier woonlagen met appartementen van ongeveer 70 m² met 2 slaapkamers. Deze sociale huurwoningen zijn geschikt voor 1- of 2-persoonshuishoudens; senioren, starters of kleine gezinnen. Het gebouw wordt volledig gasloos. Voor de energievoorziening wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen. De parkeerplaats komt aan de achterzijde van het gebouw aan de Zilverschoonstraat.

 

Levensloopbestendig wonen in Assen Oost

Het is een mooie locatie dichtbij wijkvoorzieningen zoals winkelcentrum Vredeveld en gezondheidscentrum Assen Oost. Ook het station is niet ver weg. Een prima plek voor huidige en nieuwe bewoners van Assen Oost om te starten, maar ook om oud te worden in de wijk. De appartementen zijn levensloopbestendig, dit betekent bijvoorbeeld dat er een lift is en dat er in de woningen rekening gehouden is met de draaicirkel van een rollator. Verder zijn de deuren naar toilet en badkamer breed genoeg voor een rolstoel of rollator. En in de berging worden stalplaatsen gemaakt voor scootmobielen. Het is nog niet bekend wanneer de appartementen in de verhuur gaan. 

 

Wijkvisie Assen Oost

Dit project past in de wijkvernieuwing van Mijn Buurt Assen en is gebaseerd op de wijkvisie die door de gemeente Assen, Vaart Welzijn, Actium en buurtbewoners is gemaakt. Eén van de hoofdlijnen van deze visie is dat huidige en nieuwe bewoners oud kunnen worden in de wijk. De wijkvernieuwing draagt bij aan een positief beeld van Assen Oost. 

Lees verder