Buurtnieuws

Nomineer jouw Superbuur voor een kerstpakket!

Nomineer jouw Superbuur voor een kerstpakket!

Laat een reactie achter
De hele wereld stond (en staat nog steeds) dit jaar op z'n kop. Toch bracht deze tijd ook iets positiefs;...

De hele wereld stond (en staat nog steeds) dit jaar op z'n kop. Toch bracht deze tijd ook iets positiefs; saamhorigheid. Heb jij ook zo'n buurman of buurvrouw dit niet alleen dit jaar, maar eigenlijk altijd wel, klaarstaat voor iedereen? Nomineer hem of haar dan nu voor onze Superbuurt actie!

 

Tot donderdag 10 december kun jij iemand uit jouw buurt nomineren. Dit doe je door een mailtje te sturen naar info@mijnbuurtassen, onder vermelding van Superbuur. Vertel ons wie en waarom diegene een nominatie verdient. Vergeet zijn of haar adres er niet bij te vermelden.

 

Kerstpakket

Uit de leukste, mooiste of meest ontroerende inzendingen kiezen wij 20 Superburen uit. Zij krijgen van ons een goedgevuld kerstpakket! Mail dus snel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Lees verder
Nieuwe permanente bewegwijzering 4 Mijl van Assen

Nieuwe permanente bewegwijzering 4 Mijl van Assen

Laat een reactie achter
De 4 Mijl van Assen is een razend populair hardloopevenement. Maar wist je dat je het hele jaar door de r...

De 4 Mijl van Assen is een razend populair hardloopevenement. Maar wist je dat je het hele jaar door de route van de 4 Mijl kunt gebruiken? Wandelaars, fietsers, skeelers (over de verharde delen) en natuurlijk hardlopers maken er al tijden gebruik van. Sinds halverwege deze maand is er een nieuwe permanente bewegwijzering.

 

Op alle knooppunten hangen nu bordjes die de route aangeven. Helemaal nieuw is het niet, vertelt Michel van Zomeren, bestuurslid van de 4 Mijl van Assen. “Eerder is al geprobeerd de route aan te geven met dikke plakkaten op de weg en met verf. Maar dat bleef helaas niet lang zitten. De bewegwijzering van het traject is een initiatief van Mijn Buurt Assen en de organisatie van de 4 Mijl van Assen. Het is in deze tijden extra belangrijk om beweging te blijven en de genoemde organisaties hopen dat dit een positieve stimulans voor Assenaren is om lekker te blijven bewegen."

 

De 5 mijl van Assen?

De route begint bij het Anne Frankpark in Marsdijk. Het startpunt wordt gemarkeerd met een groot bord waarop het traject staat aangegeven en een toelichting. Op de verharde paden door het park na, is het precies dezelfde route zoals de wedstrijd die heeft. Behalve voor de komende twee maanden. Want door de vernieuwing van de Enkeerdbrug, de fietsbrug over het Havenkanaal, moet er tijdelijk een klein stukje omgelopen worden via de Lonerbrug. Dit staat onderweg aangeven. Hierdoor is de route tijdelijk 5 mijl.

 

Tekst door Ageda Venema

Lees verder
Dit jaar iets anders dan de kerstbomenactie....

Dit jaar iets anders dan de kerstbomenactie....

Laat een reactie achter
Alles is anders dit jaar. Daar zijn we het wel over eens met z'n allen. Helaas betekent dit ook voor onze...

Alles is anders dit jaar. Daar zijn we het wel over eens met z'n allen. Helaas betekent dit ook voor onze jaarlijkse kerstbomenactie. Die gaat dit jaar niet door. Uiteraard hebben we hier wél iets anders leuks voor bedacht!

 

Onze kerstbomenactie is elk jaar een groot succes. En hoewel het zeer sfeervol is, zo'n grote boom in je buurt, nodigt de actie uit tot samenkomen. De boom moet gezamenlijk opgehaald worden, versierd en er hing altijd een buurtactiviteit aan vast. En samenkomen met de buurt is nou helaas niet toegestaan. 

 

Winacties

Toch willen we kerst niet zomaar voorbij laten gaan. Zeker dit jaar niet. Daarom hebben we twee winacties bedacht waarmee je een goedgevulde Mijn Buurt Assen boodschappentas kunt winnen. Kijk snel hier en doe mee!

Lees verder
Hekwerk bij de Pittelstee geplaatst

Hekwerk bij de Pittelstee geplaatst

Laat een reactie achter
Eerder vertelden we op deze plek al het verhaal van de Kinderboerderij in Pittelo. Vorige week werd het o...

Eerder vertelden we op deze plek al het verhaal van de Kinderboerderij in Pittelo. Vorige week werd het oude hek rondom de kinderboerderij verwijderd. Deze was na jaren trouwe dienst toe aan vervanging. Inmiddels is het oude hek vervangen door een nieuwe! Wij namen even een kijkje. 

 

Vorige week donderdag werden de nieuwe palen er in gezet en vrijdag is het hek geplaatst. Het noodhek werd op zaterdag verwijderd. De schapen en geiten vonden het in eerste instantie maar wat spannend. Maar na wat aandringen huppelden ze vrolijk de weide in!

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Ondertussen aan de Alberdastraat…

Ondertussen aan de Alberdastraat…

Laat een reactie achter
Aan de Alberdastraat zijn de sloopwerkzaamheden van 31 woningen in volle gang!

Aan de Alberdastraat zijn de sloopwerkzaamheden van 31 woningen in volle gang!

 

De dakpannen zijn er inmiddels af en alle asbest wordt verwijderd. Actium vervangt de woningen op termijn door nieuwbouw. Daarover later meer! Houd daarvoor onze social media kanalen goed in de gaten.

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Nieuw groen voor het Marnepad

Nieuw groen voor het Marnepad

Laat een reactie achter
Begin dit jaar kwamen er vragen binnen over de stukjes groen aan het Marnepad. De gemeente had al een aan...

Begin dit jaar kwamen er vragen binnen over de stukjes groen aan het Marnepad. De gemeente had al een aantal malen nieuwe planten geplant, maar die wilden elke keer niet aanslaan. Hierop is toen actie ondernomen. En met succes!

 

Enige tijd geleden is er naar de bewoners aan het Marnepad een brief gestuurd over deze groenstrookjes. Zij hadden de keus om het strookje te adopteren, te laten zoals het was, of ze konden alles er door de gemeente uit laten halen en laten inzaaien met gras.

 

Graszoden versus graszaad

Een aantal bewoners kozen voor de eerste optie en gingen aan de slag met graszoden. Deze geven namelijk snel en mooi resultaat. Een aantal andere bewoners kozen voor de optie dat de gemeente het ging inzaaien met graszaad. Doordat graszaad best lang nodig heeft om een beetje een mooi grasveldje te worden en andere bewoners direct mooi resultaat hadden met de graszoden, was het contrast aan het Marnepad op sommige plekken erg groot.

 

Coronamaatregelen

Hierop hebben enkele inwoners het initiatief genomen om bij hun buren te inventariseren of zij toch ook geen graszoden wilden. Deze werden dan bekostigd door Mijn Buurt Assen. Daar had een ieder wel oren naar en de bewoners gingen gezellig met elkaar aan de slag om de graszoden te leggen. Het resultaat? Bijna de hele straat wilde meedoen! Helaas kwamen juist op dat moment de nieuwe coronamaatregelen en was het niet toegestaan om met elkaar tegelijk aan de slag te gaan. Vanuit Mijn Buurt Assen hebben we toen een aannemer de overige graszoden laten leggen. Helaas dus geen gezellige buurtactiviteit, maar wel het mooie en gewenste resultaat!

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Hulp nodig? Blijf er niet mee zitten!

Hulp nodig? Blijf er niet mee zitten!

Laat een reactie achter
De verscherping van de coronamaatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn. Voel jij je eenzaam of h...

De verscherping van de coronamaatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn. Voel jij je eenzaam of heb je ergens anders hulp bij nodig? Ken je iemand die hulp kan gebruiken? Bij een lastige gezinssituatie bijvoorbeeld? Of bij dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen? Blijf er niet mee zitten!

 

In Assen kun je bij verschillende instanties terecht. 

  • Neem contact op met Vaart Welzijn. Bel (088) 030 5160 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
     
  • Op VIP! Assen vind je veel vrijwilligers(organisaties) die er graag voor een ander zijn. Bijvoorbeeld door het bieden van een luisterend oor. Zelf een helpende hand bieden? Je vindt hier ook vrijwilligersvacatures. 
     
  • Mantelzorgers vinden elkaar op Informele Zorg Assen. Je kunt er bijvoorbeeld (lokale) ervaringen uitwisselen. In de Kennisbank staan praktische tips rondom het regelen van financiën, woningaanpassingen en meer. Ook vind je er een Zorgkaart met een overzicht van lokale zorgaanbieders.

 

Juist nú is aandacht voor elkaar in de buurt belangrijk. Onze medewerkers zijn nog steeds actief in jouw buurt. Niet meer altijd persoonlijk, in verband met jouw en onze veiligheid. Heb je ons nodig? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier

Lees verder
Nieuw hek voor De Pittelstee, maar eerst...slopen!

Nieuw hek voor De Pittelstee, maar eerst...slopen!

Laat een reactie achter
Op een koude zaterdagochtend werken zes vrijwilligers van kinderboerderij De Pittelstee in Pittelo zich i...

Op een koude zaterdagochtend werken zes vrijwilligers van kinderboerderij De Pittelstee in Pittelo zich in het zweet. Het 200 meter lange hekwerk rondom de grote weide van de schapen en de geiten wordt gesloopt. Het is oud en verrot. Bij de ontmanteling breken sommige palen als lucifersstokjes af. Het is tijd voor een nieuw hekwerk.

 

Ontspanning

De schapen en geiten hebben zo lang een noodverblijf. “De geiten en schapen zijn een enorme trekpleister voor de kinderen in de buurt”, vertelt Henk van der Haar, voorzitter en beheerder van de kinderboerderij. “Vooral als er jonge geitjes zijn. Dan komen ze knuffelen met de kleintjes.” De kinderboerderij speelt een belangrijke rol in de omgeving. Op mooie dagen is het een echte ontspanningsplek voor jong en oud.

 

Ouderdomsverschijnselen

Een nieuw hekwerk rondom de schapenweide was hard nodig. Het oude was ruim 20 jaar oud en vertoonde de nodige ouderdomsverschijnselen. Om het nieuwe hek te bekostigen, zamelde de kinderboerderij op allerlei manieren geld in. “We hebben een aantal doneeracties via Facebook gehouden en we verkochten reclameborden voor op de boerderij. Ook doneerden sommige leden wat extra. Daarnaast ontvingen we een bijdrage van Mijn Buurt Assen.” Over een week wordt het nieuwe hek geplaatst door Van Aken Hekwerk uit Smilde.

 

Tekst door Ageda Venema

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Wat vind jij van de buurt?

Wat vind jij van de buurt?

Laat een reactie achter
Aan de Rozemarijntuin in Kloosterveen staat tot 12 november een brievenbus voor buurtideeën. Buurtbewoner...

Aan de Rozemarijntuin in Kloosterveen staat tot 12 november een brievenbus voor buurtideeën. Buurtbewoners kregen een kaart in de bus met de oproep: ‘Wat vind jij van de buurt? Praat erover met je buurtgenoten. Schrijf het op en doe het in de brievenbus.’

 

Een coronaproof actie van het Mijn Buurt Assen team om ideeën op te halen. En om in contact te komen met buurtbewoners. We zetten de ideeën uit de buurt op een rij en gaan er samen met buurtbewoners mee aan de slag. Heb jij geen kaart gekregen, maar wel een goed idee voor de buurt? Doe gerust een briefje in de bus!

Foto's
Jantina Mulder
Lees verder
Actium sloopt 143 woningen in Oude Molenbuurt Assen

Actium sloopt 143 woningen in Oude Molenbuurt Assen

Laat een reactie achter
Woningcorporatie Actium gaat de komende tijd in totaal 143 woningen slopen in Assen. Sloopbedrijf Revoort...

Woningcorporatie Actium gaat de komende tijd in totaal 143 woningen slopen in Assen. Sloopbedrijf Revoort uit 2e Exloërmond voert de werkzaamheden uit. Inmiddels zijn de voorbereidingen gestart. Naar verwachting is de sloop in april volgend jaar afgerond.

 

Maar liefst 31 woningen aan de Albardastraat en 112 appartementen aan de Thorbeckelaan (Thorbeckeflats) maken plaats voor nieuwbouw. De laatste bewoners verhuizen de komende tijd naar een nieuw onderkomen, maar de werkzaamheden in aanloop van de sloop zijn al in volle gang. Zo wordt rommel in en om de woningen weggehaald en worden tuinen leeggeruimd.

 

Wijkvernieuwing

Mijn Buurt Assen investeert flink in de Oude Molenbuurt. Met een grootschalige wijkvernieuwing worden onder andere bestaande woningen van binnen en buiten grondig aangepakt en energiezuinig gemaakt. In de afgelopen jaren is de buurt al op veel plekken zichtbaar opgeknapt. Daarnaast zijn verouderde woningen gesloopt en bouwt Actium duurzame nieuwbouw terug. Samen met bewoners worden plannen gemaakt en initiatieven opgezet die bijdragen aan een levendige woon- en leefomgeving in de Oude Molenbuurt.

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
STILA bestaat vijf jaar en wil meer weten over jouw buurt!

STILA bestaat vijf jaar en wil meer weten over jouw buurt!

Laat een reactie achter
STILA, de Stichting Stimulering Leefbaarheid Assen, bestaat 5 jaar! Voor STILA betekent leefbaarheid dat ...

STILA, de Stichting Stimulering Leefbaarheid Assen, bestaat 5 jaar! Voor STILA betekent leefbaarheid dat activiteiten helpen aan het geluk en welzijn in jouw straat, buurt of wijk. Dat je door de activiteiten meer contact maakt met andere bewoners om je zo samen in te zetten voor jouw woonomgeving en het gevoel dat je er bij hoort.

 

STILA wil in het kader van het jubileum graag met de inwoners van Assen samen terugkijken om te leren en te verbeteren, zeker in deze tijd waarin de noodzakelijke coronamaatregelen leefbaarheid sterk onder druk zetten. Daarbij wil STILA de inwoners ook een kans bieden om suggesties te doen, en de mogelijkheid geven om zich aan te melden om actief te worden binnen de stichting.

 

Vragenlijst

Samen met de gemeente Assen wil de stichting graag weten hoe prettig jij in jouw wijk woont, wat je vindt van de activiteiten die normaal gesproken worden georganiseerd en welke activiteiten je nog mist in jouw wijk. Misschien heb je nog een goed idee voor jouw buurt? Je kunt jouw mening en ideeën heel makkelijk delen via de vragenlijst die STILA, gemeente Assen en Zorgbelang Drenthe hebben opgesteld. Je vindt deze vragenlijst hier

 

Betere ondersteuning bij initiatieven 

Door deze vragenlijst in te vullen, help je mee inzicht te geven in wat je belangrijk vindt als het gaat om het geluk en de leefbaarheid in jouw straat, buurt of wijk. Dit geeft informatie om de werkwijze en het bereik van STILA te verbeteren, zodat STILA inwoners met initiatieven nog beter kan faciliteren. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 20 minuten. 

 

Meer informatie over STILA vind je op hun website

Lees verder
Mercurius Marching Showband treedt op ter ere van 5-jarig bestaan STILA

Mercurius Marching Showband treedt op ter ere van 5-jarig bestaan STILA

Laat een reactie achter
Stichting Stimuleringsfonds Leefbaarheid Assen bestaat 5 jaar! STILA is ontstaan vanuit de gedachte dat i...

Stichting Stimuleringsfonds Leefbaarheid Assen bestaat 5 jaar! STILA is ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen meedoet en meetelt. In 2015 heeft Gemeente Assen STILA opgericht als zelfstandige stichting met als doel het stimuleren en ondersteunen van bewonersinitiatieven. Met kennis, een netwerk aan deskundigen én financiële middelen.

 

Om het vijfjarig bestaan te vieren trad de Mercurius Marching Show band zaterdag 26 september op op verschillende plekken in Assen. Onder andere het centrum werd aangedaan. Het korps kwam onder langs enkele verzorgingshuizen, waar ze even stil stonden en enkele liedjes speelden. Tegen 12 uur waren ze in Assen-Oost, waar ze bij de dierenweide starten en rondom het winkelcentrum hun klanken lieten horen. Ook hier werd voor het verzorgingshuis in deze wijk even gestopt om de inwoners te laten genieten van vrolijke herkenbare liedjes.

 

Na een lunch in het Markehuis vervolgde het korps hun tour door Peelo en Loon. Voor de bandleden was het even wennen, omdat ze de hele zomer nog geen mars gelopen hadden. Het enthousiaste publiek merkte hier echter niets van.

 

Volgende mars op 10 oktober

Op 10 oktober bezoekt de Showband nog vier wijken in Assen. Ze starten om half 10  in  Marsdijk, half twaalf in het Noorderpark, om 2 uur bij de MaasStee in Pittelo en als laatste om kwart voor vier in Kloosterveen.

 

 

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Indrukwekkende vogelshows in Pittelo

Indrukwekkende vogelshows in Pittelo

Laat een reactie achter
Afgelopen zaterdag was in Pittelo een heuse vogelshow te zien. Georganiseerd door een aantal bewoners van...

Afgelopen zaterdag was in Pittelo een heuse vogelshow te zien. Georganiseerd door een aantal bewoners van de Amstelflat in Pittelo in samenwerking met Mijn Buurt Assen. Het was een waar spektakel!

 

Het park was afgezet met een rood/wit lint en er waren zelfs beveiligers en een hulpverzorgster aanwezig. De jeugd werd gevraagd mee te werken aan de show, wat ze maar al te graag wilden. Ze moesten in een groepje staan en een vogel vloog rakelings langs ze.  

 

Er was een kleine en grote uil, valkjes, buizerd en een zeearend.  Ruim 200 bezoekers kwamen op het spektakel af.

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Beter een goede buur...

Beter een goede buur...

Laat een reactie achter
Je wilt prettig wonen. Helaas erger je je soms aan het gedrag van de buren. Bijvoorbeeld door rommel in h...

Je wilt prettig wonen. Helaas erger je je soms aan het gedrag van de buren. Bijvoorbeeld door rommel in het trappenhuis, harde muziek, stank of hondengeblaf. Vaak leidt een gesprek tot een oplossing, maar dat lukt niet altijd. Schakel dan Buurtbemiddeling in!

 

Getrainde vrijwilligers gaan dan, zonder te oordelen, met beide partijen in gesprek en proberen afspraken te maken. Buurtbemiddeling helpt mensen burenruzies op te lossen. De bemiddelaars horen het verhaal van beide buren en brengen hen samen aan tafel. Zij helpen daarna bij het gesprek, dat plaatsvindt op neutraal terrein, zoals het buurtcentrum. Het is gratis en het werkt: bijna 70% van de conflicten tussen buren wordt opgelost.

 

Aanmelden

Heb jij een conflict met je buren en kom je er niet uit? Bel of mail voor aanmelding en/of informatie naar Vaart Welzijn via 06-511 77 225 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Meer over buurtbemiddeling lees je op de site van Vaart Welzijn.

 

Buurtbemiddelaar worden?

Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers uit Assen die speciaal getraind en gecertificeerd zijn om conflicten op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben geheimhoudingsplicht. Buurtbemiddelaars geven geen oordeel. Zij gaan altijd met z’n tweeën op pad. Vaart Welzijn is op zoek naar buurtbemiddelaars. Interesse? Neem dan contact op met Vaart!

Lees verder
Gezond Natuur Wandeling in Assen van start!

Gezond Natuur Wandeling in Assen van start!

Laat een reactie achter
Wethouder Jan Broekema gaf vandaag vanaf het terrein van het Duurzaamheidscentrum in Assen het startsein ...

Wethouder Jan Broekema gaf vandaag vanaf het terrein van het Duurzaamheidscentrum in Assen het startsein voor de eerste Gezond Natuur Wandeling in Assen.

 

Na de opening vetrok de groep voor de eerste wandeling, waar ze veel prachtigs uit de natuur tegen kwamen. Iedereen kan meedoen aan deze wandelingen in de natuur onder begeleiding van vrijwilligers. Een mooie combinatie van bewegen, gezondheid, sociale contacten én natuur. Meer informatie over de wandelingen lees je hier.

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Jaarlijkse burendag in Buurtmoestuin; nét even anders, wel gezellig

Jaarlijkse burendag in Buurtmoestuin; nét even anders, wel gezellig

Laat een reactie achter
Afgelopen donderdag 24 september werd in de ochtend in de Buurtmoestuin Schakelveld de jaarlijkse Burenda...

Afgelopen donderdag 24 september werd in de ochtend in de Buurtmoestuin Schakelveld de jaarlijkse Burendag gehouden. Dit jaar helaas zonder leerlingen van beide scholen. Maar gezellig was het wel!


In verband met de coronamaatregelen konden dit jaar helaas geen leerlingen van de beide scholen meehelpen, maar buren van de moestuin, ouders en andere belangstellenden waren van harte welkom. Er werd weer hard gewerkt en de moestuin is klaar voor het najaar!

Foto's
Freddy Rozenveld
Lees verder
Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Historische Roodbaardtuin in Assen wordt in ere hersteld

Laat een reactie achter
De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851) heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan...

De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard heeft in Assen en ver daarbuiten meer dan vijftig tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) aan de Beilerstraat. Een deel van deze Roodbaardtuin is nog aanwezig, maar is niet tot nauwelijks zichtbaar. Daarom hebben Landschapsbeheer Drenthe, het WZA en de gemeente Assen de handen ineen geslagen en wordt de tuin de komende periode in ere hersteld.

 

De tuin ten oosten van het Asserbos, aan de Beilerstraat, is te zien op een tekening uit 1840. Het parkje behoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Met de uitbreiding van de stad en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. Dat is jammer, want Assen en Roodbaard als inwoner horen bij elkaar.

 

De tuin in ere herstellen

Het afgelopen jaar hebben de partijen samen met Het NoorderErf gewerkt aan het definitieve ontwerp. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en in samenwerking met de gemeente Assen en het WZA is een herstelplan tot stand gekomen. De werkzaamheden zijn erop gericht om het park in ere te herstellen en weer herkenbaar te maken. Daarnaast moet de biodiversiteit worden vergroot. 

 

Vrijwilligers gezocht!

Een groot deel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. Tijdens een of meerdere werkdagen kunt u een bijdrage leveren aan het herstellen van deze unieke plek in Assen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van opslag (jonge bomen en struiken) en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Wil je meehelpen of meer informatie? Ga dan naar www.lbdrenthe.nl/roodbaardtuinassen

 

Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Mijn Buurt Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

 

Lees verder
Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Officiële opening Pumptrackbaan Assen Oost met Sem Dijk!

Laat een reactie achter
Met je step over een crossbaan, met een skateboard, een echte crossfiets, of met je rolstoel! Op de nieuw...

Met je step over een crossbaan, met een skateboard, een echte crossfiets, of met je rolstoel! Op de nieuwe pumptrack in Assen Oost kan het allemaal. Afgelopen vrijdag opende wethouder Bob Bergsma (D66) de nieuwe pumptrackbaan. Zijn belangrijkste boodschap: de pumptrack is een sociale ontmoetingsplaats voor jong én oud, een mooie stimulans om in beweging te komen.

 

‘Doe hem niet na’

Met een sprong door een lint verrichte Sem Dijk, Nederlands Kampioen Pumptrack, de openingshandeling. ‘Doe hem vooral niet na’, had Bergsma aan het einde van zijn toespraak nog geroepen. Want de kunsten die Sem liet zien waren spectaculair. Na zijn rondjes doken tientallen kinderen de baan op met hun fietsen, steps en skateboards. Ze lieten zien dat dit echt een sport is voor iedereen.

 

Ideale plek in Assen Oost

De pumptrack in Assen Oost is de eerste in Noord Nederland. De baan heeft een lengte van 190 meter. Speciaal voor de kleintjes is er een kleine baan, die ook geschikt is voor de rolstoel. De baan ligt op Landgoed Valkenstijn. Naast de buurtschuur, de hondenspeelplaats, het voetbalveldje, de speeltuin en de buurtmoestuin. Volgens Jort van Straten van Vaart Welzijn is het de ideale plek in Assen Oost: “Alle scholen in de wijk liggen hier vlakbij. Het is mooi dat de scholen al hebben aangegeven dat ze graag gebruik maken van de pumptrack. Hoe ze dat willen doen, daar hebben ze zelf de regie in.”  

 

Buurtinitiatief Mijn Buurt Assen

Het idee van een pumptrack kwam van twee buurtbewoners. Met opgroeiende kinderen zagen ze dat er in Assen Oost weinig plekken zijn waar kinderen kunnen spelen. Terwijl er tegelijkertijd wel steeds meer nieuwbouw plaatsvindt. Ze sloegen de handen ineen en dienden een voorstel voor een pumptrack in bij Mijn Buurt Assen. Op vakantie in Frankrijk hadden ze voor het eerst een pumptrack gezien. “De kinderen vermaakten zich de hele dag op de baan. Ze kregen er geen genoeg van, hoeveel rondjes ze ook reden”, aldus een van de initiatiefneemsters. Dat de pumptrack ook in Assen Oost aanslaat, blijkt wel uit de vele kinderen die al weken vóór de opening hun kunsten vertoonden op de baan.

 

Voor iedereen

In samenspraak met bewoners uit de wijk werd gekozen voor Landgoed Valkenstijn als de ideale locatie. Stichting Landgoed Valkenstijn stelde hiervoor wel een aantal voorwaarden. Een daarvan was dat het asfalt van de pumptrack niet te veel mocht domineren. Als oplossing zijn tussen de banen groene stroken aangelegd waar bloemen ingezaaid zijn. Daarnaast mocht er ook geen overkapping komen, om zo hangjongeren te weren. En het belangrijkste: De baan moet voor iedereen zijn. Jort: “Om ervoor te zorgen dat iedereen de baan kan gebruiken, kunnen kinderen die zelf geen fiets, step of helm hebben, deze lenen. De spullen zijn te leen bij de buurtschuur.” Wil je zelf crossen? Lees dan vooraf goed de spelregels op het bord naast de baan en bekijk het filmpje van Sem Dijk. 

 

Tekst door wijkreporter Ageda Venema

Foto's
Ineke Heijting
Lees verder
Heeft jouw sportvereniging zich al aangemeld voor het Asser Sport Akkoord?

Heeft jouw sportvereniging zich al aangemeld voor het Asser Sport Akkoord?

Laat een reactie achter
Na maanden van inspanningen door mensen van talloze organisaties ligt er het Asser Sport Akkoord! Dit doc...

Na maanden van inspanningen door mensen van talloze organisaties ligt er het Asser Sport Akkoord! Dit document staat vol met ambities die de organisatie met sport in Assen wil bereiken. Is jouw vereniging al aangesloten?

 

Met de ondertekening van het Sportakkoord spreek je je als organisatie of vereniging uit voor de beschreven ambities en geef je aan dat je betrokken wilt worden bij de totstandkoming ervan. Bijvoorbeeld door mee te denken bij de uitwerking of mee te helpen aan de realisatie ervan. Op deze manier werken tientallen organisaties (verenigingen, onderwijs, welzijn, bedrijfsleven, gemeente) samen aan sport in Assen.

 

Organisaties die het Sportakkoord ondertekenen zullen gebruik kunnen maken van services: scholingen voor technisch kader, workshops met betrekking tot vrijwilligersbeleid of positief sportklimaat, bestuursbegeleiding en diverse andere vormen van ondersteuning. In lijn met de ambities uit het Sportakkoord zullen deze services geheel of gedeeltelijk gesubsidieerd worden aangeboden aan de partijen die meewerken.

 

Ondertekening

De ondertekening vindt plaats tijdens een grote happening op 21 september op het binnenplein van de Kombaan in het Wielercentrum Stadsbroek. Het programma vindt zo veel mogelijk buiten plaats en is corona proof. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Sportakkoord lezen en aanmelden

Als vereniging kun je je nog aanmelden voor het Sportakkoord. Al meer dan 85 verenigingen gingen je voor! Het volledige akkoord en de lijst met verenigingen die zich al aangemeld hebben, vind je hier. Hier lees je ook hoe je je aan kunt melden. Meld je snel aan en werk mee aan Asser Sportstad!

Lees verder
Hulp nodig bij geldzaken?

Hulp nodig bij geldzaken?

Laat een reactie achter
In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met hun geldzaken. Gre...

Neem contact op met de financieel regisseurs van Gemeente Assen!

 

In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met hun geldzaken. Gretha en Caroline zijn financieel regisseurs bij de Gemeente Assen. Zij leggen uit hoe ze kunnen helpen.

 

“Veel inwoners denken, ten onrechte, dat ze pas bij ons terecht kunnen als ze diep in de schulden zitten en hier niet meer uit kunnen komen. Wanneer de deurwaarders aan de deur staan en de elektriciteit wordt afgesloten,” vertelt Gretha. “Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook al bij ons aan kunnen kloppen wanneer ze achter lopen op hun vaste lasten. Wanneer vaste lasten teruggeboekt worden, omdat je anders geen boodschappen kunt halen. In dat stadium kunnen we mensen weer op weg helpen, door een overzicht van inkomen en uitgaven te maken en te kijken waar men op kan besparen.”

 

Caroline: “Op basis van een gesprek, nu vaak via videobellen, bepalen we welke oplossing werkt. In eerste instantie proberen we zelf iemand te helpen en anders zetten we de hulpvraag door naar bijvoorbeeld de Gemeentelijke Krediet Bank, Vaart Welzijn, WPDA, voor ondernemers naar Kram en Meersma, Humanitas, Stichting Budget Support of Schuldhulpmaatje. De lijntjes met andere instanties zijn kort, waardoor inwoners niet constant opnieuw hun verhaal hoeven te doen. We willen vooral graag laagdrempelig zijn voor de inwoners van Assen.”

 

Bij de dag leven

Caroline: “Ik denk dat veel inwoners er eerst zelf uit proberen te komen. Je gaat dan meer bij de dag leven. Dat is ook mens eigen, proberen er zelf uit te komen. Dat is jammer, want juist in een vroeg stadium kunnen we nog veel doen en handvatten geven om zelf mee aan de slag te gaan.” Gretha vult aan: “Dat kan soms al om simpele dingen gaan als abonnementen opzeggen die eigenlijk niet nodig zijn, kijken of het inkomen nog wel toereikend is of aanmelden voor toeslagen. Er is meestal meer mogelijk dan mensen in eerste instantie zelf denken.”

 

Hulp nodig?

Loop je achter met huur, je energierekening of andere zaken? Wacht niet totdat de schulden hoger worden. Praat er over met de organisatie die je al kent, zoals het buurtteam van Vaart Welzijn of de WPDA. Of meld je aan voor een gratis consult met de financieel regisseurs via de site van Gemeente Assen. Hier vind je tevens meer informatie. Je kunt ook bellen met 14 0592.

Lees verder