• Buurtideeën
  • “Mooi is dat mensen zich verantwoordelijk zijn gaan voelen voor de boomgaard."

“Mooi is dat mensen zich verantwoordelijk zijn gaan voelen voor de boomgaard."

Kijkend vanuit zijn huis in Peelo, dacht Michiel Elderenbosch regelmatig: “Wat is het grasveld toch eentonig. Kan ik daar niet wat anders mee? Iets met maaibeheer, met meer kruiden, een boomgaard?” En dus maakte Michiel een plan. Hij benaderde via een collega van Landschapsbeheer Drenthe, Kees van Krimpen. Kees, die met vrijwilligers bezig was de geluidswal langs de rondweg in Peelo biodiverser te maken, was enthousiast. Samen werkten ze hun plan uit en bepaalden onder meer hoeveel bomen de boomgaard zou krijgen, van welke rassen die fruitbomen zijn en hoe het maaibeheer er uit zou moeten zien. Voor de gemeente hielden ze een presentatie.    

 

Contact met de wijkcoördinator

Michiel: “De grond is van de gemeente, dus die moesten we benaderen. Kees had via de groep die met de geluidswal bezig was, contact met wijkcoördinator vanuit Mijn Buurt Assen, Robbin Peters. Hij en ook de wijkcontactpersoon van Peelo, Dirk Jan Bergsma, bleken enthousiast. Ook stopten we een brief bij zo’n veertig bewoners in de bus die in de buurt van de te maken boomgaard wonen om te weten wat zij van ons idee vonden. Dat was best spannend. Voor hetzelfde geld vinden dertig mensen het een idee van niets.” Al gauw tekenden we een adoptieformulier, wat betekent dat minstens drie bewoners zorg dragen en verantwoordelijk zijn voor het stuk van 6000 vierkante meter, waar de boomgaard zou komen.  Het contact met Mijn Buurt Assen via telefoon, app of mail liep heel soepel.

 

Draagvlak

Michiel vertelt: “We gingen later ook langs de deuren om nog eens de aandacht te vestigen op de boomgaard. Twee mensen hadden bezwaren. Ons ontwerp pasten we daarop aan voor wat betreft het aantal en de locatie van de bomen. Verreweg het merendeel van de bewoners zag onze boomgaard wel zitten. We kregen er zelfs vrijwilligers bij. Draagvlak hebben voor je idee is wel heel belangrijk.” De werkgroep die boomgaard nu beheert, bestaat uit ongeveer tien personen.

 

Meer mensen ontmoeten

De gemeente en Landschapsbeheer Drenthe financierden de bomen, palen en zaaigoed. Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt met gereedschap en kennis van bijvoorbeeld het snoeien. Op 26 november 2022 werden de eerste bomen geplant. Al met al heeft het proces vanaf het idee naarhetplan tot het planten van de fruitbomen ongeveer één jaar geduurd.  Michiel: “Mooi is dat mensen zich verantwoordelijk zijn gaan voelen voor de boomgaard. En hondenbezitters genieten er ook van. Een gemaaid en slingerend wandelpad langs de bomen geeft iets extra’s en uitleg via een paneel schept weer draagvlak. En ik groet nu meer mensen in de wijk, omdat ik meer bewoners heb leren kennen.”  

 

Wil je ook helpen de boomgaard te onderhouden?

Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of heb je een leuk idee voor jouw buurt in Assen? Laat het ons weten. Het maakt niet uit of het een groot ingewikkeld plan of een klein eenvoudig idee is. Mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.mijnbuurtassen.nl.